Sagolika väderkvarnen från 1845 är till salu

Här är ett gott exempel på att ta hand om det som redan finns, istället för att uppföra nya byggnader. Den ståtliga möllan från år 1845 har nämligen varsamt renoverats till ett modernt och luftigt boende. Sex våningar, ateljé i kupolen samt en magnifik utsikt. Dessutom finns det tre radhus och en lägenhet på fastigheten som du kan hyra ut.

I Flädie, tillhörande Lomma, står denna vackra och omhändertagna Mölla. Det är i dagsläget den enda återstående vindmöllan i hela Lomma kommun. En gång i tiden fanns det sju stycken vindmöllor. Den nuvarande ägaren tog över kvarnen år 1999, efter att den varit familjeägd i över 100 år. Cirka elva år efter köpet, alltså år 2010, renoverades möllan och kupolen byttes ut. 

Möllan i Flädie är ett typexempel på att återbruka istället för att bygga nytt. Idag har nämligen de nuvarande ägarnas varsamhet lett till att fastigheten fått tre radhus, bestående av de tidigare stallen och magasinet. Ägarna har även fått pris av Lomma kommun för god byggnadskultur. Radhusen hyrs i dagsläget ut tillsammans med en lägenhet som också ligger placerad på fastigheten. Sammanlagt drar de in kostnader på cirka 470 000 kronor om året.

Foton: Bülow & Lind

Själva möllan är 22 meter hög och uppfördes år 1845. Här finns det totalt sex stycken våningsplan, varav den som ligger högst upp i kupolen är ateljé. De två första planen är omkring 50 kvadratmeter, medan den totala boytan ligger runt 250 kvadratmeter. Radhusen och lägenheten har en boyta om cirka 310 kvadratmeter. 

“I den vitputsade utskjutande delen finns garage med plats för bil, panna och förråd. På ovanplan med ingång från markplan ligger den mindre lägenheten. Det finns ytor med singel på olika ställen runt fastigheterna med möjlighet att parkera bilar”, skriver mäklaren Anna Kajrup från Bülow & Lind. 

När möllan renoverades så var de nuvarande ägarna mycket omsorgsfulla med att bevara byggnaden yttre karaktär. Däremot har de skapat ett modernt boende inuti möllan. På bilderna syns fräscha och rymliga rum. Här finns fina trägolv, synliga takbjälkar och små lustiga detaljer. Exempelvis finns det fönster i golven som gör att man kan se rakt ner till våningen under (eller över). 

Tomen är 6005 kvadratmeter stor. Här finns gott om möjlighet att expandera. Fastigheten har nämligen bygglov för en ekonomibyggnad på cirka 240 kvadratmeter. Perfekt för den som drömmer om att starta verksamhet, eller varför inte samla den stora tjocka släkten och flytta ihop på fastigheten? 

“Här bor man på fritt läge vid den skånska slätten men ända bekvämt nära Lund, Malmö och Helsingborg”, skriver mäklaren. 

I nuläget ligger utgångspriset på 16 miljoner kronor.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt