Sara och Luca köpte drömhus för 12 kr på Sicilien

Äventyrsparet Sara och Luca köpte ett hus för 12 kronor på Sicilien. Det visade sig vara en riktig jackpott.
– Äntligen kan vi avslöja att vi har köpt ett hus för en euro i den fina byn Motta d’Affermo, berättar Sara till sina följare på Youtube.

På Sicilien kan man köpa ett hus för så lite som en euro, motsvarande 12 svenska kronor. Ön står inför en befolkningskris då allt fler flyttar från byarna in till storstäderna.
– Därför startade man en kampanj där folk får köpa husen billigt för att undvika att husen blir till ruiner, förklarar Sara.

Ett av kraven för att man ska kunna få köpa ett så billigt hus är att man är skyldig att renovera huset under en begränsad tid.
– Man kan alltså inte bara köpa ett hus för en euro och tror att man kan lämna huset i sticket.

När paret köpte huset hade de ingen aning om husets skick utan fick bara ett erbjudande där de kunde tacka ja eller nej.
– Vi visste inte om rören var trasiga eller om det fanns någon fungerande el. Men vi tänkte att en sådan här chans får man bara en gång i livet så vi tackade ja!

Parets nya bostad ligger i Motta d’Affermo. Foto: LeAw

Perfekta läget

Trots att huset var nästan 1 000 år gammalt var det inte någon ruin.
– Luca såg direkt att det inte skulle ta alltför lång tid att renovera huset, vilket vi är glada för. Huset håller inte på att rasa och fasadens struktur känns stabil.

Bostaden ligger endast ligger 10 minuter ifrån deras odling med olivträd, vilket var huvudpoängen för paret.

– Det kanske kan tyckas galet att vi flyttade hit, men vi behövde verkligen ett ställe som är nära till vår odling, förklarar Sara och fortsätter:

– Det var billigare att köpa detta huset än att bygga ett tillfälligt hus på vår fastighetstomt vid odlingen.

Det potentiella barnrummet.

Renoveringsarbetet i helhet

En hel del renoveringsarbete väntar för paret. Bland annat kommer de att göra ett litet barnrum till deras lilla dotter Luce mellan köket och huvudsovrummet. Det saknas dock fönster i det lilla rummet, vilket Sara beskriver som lite klaustrofobiskt.

– Men om man öppnar väggen där det tidigare har varit en dörr och sätter dit en  ny så kan det bli vackert.

På en del ställen är golvet och taket trasigt, framförallt i köket. Däremot finns det vackra kakelplattor längs med köksväggen som de vill ta tillvara på.

I köket finns det en hel del att göra.
Golvet måste läggas om.

– I badrummet kommer vi förmodligen att installera ventilation och byta ut alla gamla och trasiga rör. Vi skulle vilja ha kopparrör, de är lite dyrare men vackra att titta på.

Det finns också även ett stort och luftigt rum med mycket ljus som gjorde att paret föll pladask.

– Nu kommer ni att förstå varför vi blev så förälskade i just detta hus. Det är helt fantastiskt. Titta på det vackra golvet, säger Sara entusiastiskt.

Golvet är ett uråldrigt sicilianskt originalgolv. Här finns också vackert välvda tak som ger en rymlig och luftig känsla inuti bostaden. I anslutning till det majestätiska rummet finns även en balkong med fantastisk utsikt. I rummet bredvid finns ytterligare en balkong med minst lika magnifik utsikt.

I husets källardel finns en så kallad cantina, vilket är ett annat ord för  källarvalv. För att komma dit måste man gå in genom en dörr och sedan ned i en golvlucka.
– Här kan man bygga en egen lägenhet om man vill. Det är så stort, säger Sara.

Parets favoritrum i bostaden.
Det vackra golvet som gjorde att paret föll för huset.

Vill behålla den antika känslan

Byn bär på en spännande historia då det tidigare mestadels bodde adelsfamiljer här.
– Vi vill ta vara på och behålla historiearvet här så gott vi kan. Huset har varit övergivet i 20 år och sista gången någon bodde här var 2001, så det vore fantastiskt om vi kunde liva upp huset utan att förlora den antika känslan, berättar Sara och fortsätter:

– Allt som fortfarande är i gott skick kommer vi att behålla tills vidare och endast renovera det som verkligen behövs så att huset blir beboeligt för oss under de kommande åren. Vem vet, kanske kan vi hyra ut huset genom airbnb i framtiden?

Magnifik utsikt från balkongen.
Kökstaket är i dåligt skick.
I källaren kan man bygga en lägenhet.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt