Skandalanläggningen såld efter 9 år

Pappersföretaget SCA har efter nio år lyckats sälja den skandalomsusade jaktanläggningen Henvålen i Härjedalen. Köparen är en av Norges rikaste män Kjell Inge Røkke.  
– Vi är glada att vi hittat en köpare som accepterat den prislapp vi satt på Henvålen, säger SCA:s kommunikationsdirektör Anders Edholm till DI.

2015 satte SCA upp Henvålen på försäljningslistan. Anläggningen beräknas vara 9,400 hektar och såldes för 200 Mkr. En enorm förlustaffär för SCA som investerat över 225 Mkr på anläggningen skriver DI.
– Det är en stor anläggning på 9.400 hektar mark som varit till salu länge, och antalet köpare är begränsat, säger Anders Edholm till DI.

När SCA köpte marken som delägare gjorde företaget det som en investering för framtiden. Sen dess har Henvålen varit i centrum för ett flertal skandaler genom åren. 2014 och 2015 fick de dåvarande SCA topparna enorm kritik från aktieägare, då topparna arrangerade påkostade event år sina egna familjer istället för kunder. I februari 2023 fick en toppchef inom Nestlé avgå efter en kontroversiell älgjakt på markerna.

Köparen av Henvålen är Kjell Inge Røkke. Han är en av Norges rikaste män och kontrollerar 68 procent av det Oslonoterade holdingbolaget Aker ASA, med ett börsvärde på 44 miljarder kronor. Finansmannen har precis som Henvålen en historia av skandaler. 2005 dömdes han till fängelse efter att ha mutat till sig ett falskt svenskt förarbevis. Förarbeviset använde han sedan för att köra en 17,5 meter lång lyxyacht på grund utanför Strömstad. Idag bor han i Lugano, Schweiz och får därför endast vara i Norge i 60 dagar om året. Miljardären spenderar även tid i Sverige där han bor vid det Sörmländska Barockslottet Ericsberg.
 – Det är mer naturligt för mig att köpa eller hyra jaktmarker i Sverige efter att jag flyttat till Schweiz, sa Kjell Inge Røkke till Dagens Næringsliv.  

MEST LÄSTA

Senaste nytt