Skräckindex på topp för bostadsaffärer

En undersökning från fastighetsmäklaren Erik Olsson visar att skräckindex för bostadsaffärer ligger högre än någonsin tidigare.  Aldrig har oron och nervositeten inför en bostadsförsäljning varit så här hög. De sänkta reallönerna och högre räntorna gör att köparna nu är mindre benägna att låna och bankerna blir mer restriktiva med utlåning. 

De negativa prisförväntingarna gör att många husköpare avvaktar med att köpa bostad. Hela 54 procent räknar med lägre bostadspriser och en majoritet på 91 procent förväntar sig att priserna förändras med maximalt 10 procent under det kommande året.

På grund av att vi har mindre pengar att röra sig med väljer vi att prioritera andra saker än boende, vilket i sin tur pressar bostadspriserna. Konflikten mellan att lägga mindre pengar på boendet i kombination med räntehöjningarna gör att bostadskostnaderna istället ökar om man bor kvar eller köper en lika dyr bostad.
Läs mer: Ny prognos: Så ändras bostadspriserna

Kalkylräntan är nu på en lika hög nivå som sommaren 2012. 
”Nu är lånen och räntekänsligheten mycket högre på ett sätt som gör att samma räntenivå svider betydligt mer nu”, skriver EOBi, Erik Olsson Bostadsindex.

Däremot räknar visningsbesökarna med att räntehöjningarna närmar sig slutet. Samtidigt är många drabbade av sänkta reallöner och höjda bolåneräntor.
– Vi får se om visningsbesökarna tar ut segern i förskott nu när de planerar bostadsköpen med en lägre ränta trots att mycket talar för att bolåneräntorna stiger ytterligare, skriver EOBi.

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är utbudet av bostäder betydligt högre än efterfrågan. Försäljningstiderna blir längre på grund av färre visningsbesökare per bostad. 
Läs mer: Här är Sveriges 7 galnaste bostäder

Runt 65 procent planerar att belåna 70 procent av bostadens värde, där räntehöjningarna läggs ovanpå med minst 2 procent amortering. De sänkta reallönerna och högre räntorna gör att man är mindre benägen att låna och bankerna blir mer restriktiva med utlåning. 
”Vad man vill låna hos banken, och vad banken låter en låna, kan vara två olika saker. Beloppet som är lägst sätter gränsen för bostadspriserna”, skriver EOBi. 

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt