Ny prognos: Så ändras bostadspriserna

Trenden med stigande priser på bostadsmarknaden ser ut att vända. Enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel har köparna ett fortsatt övertag på bostadsmarknaden. Majoriteten av mäklarna förutspår stillastående priser på bostadsrätter och villor.

Nu ser det ut som att trenden av bostadsmarknadens stigande priser kommer att vända. Åtminstone enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. 

Mellan den 9-15:e juni genomfördes den senaste Mäklarpanelen. Det var då ett deltagande på totalt 419 personer. Mäklarpanelen är webbenkät som skickas till Fastighetsbyråns omkring 1100 mäklare runt om riket. 
Läs mer: Skräckindex på topp för bostadsaffärer

Svaren delas sedan in i segmenten: Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort. 

Majoriteten av mäklarna, i den senaste enkäten, förutspår stillastående priser på bostadsrätter och villor. Det finns även de mäklare som tror på fler sjunkande priser, snarare än stigande priser. Det tyder på en stabiliserad marknad med stadiga priser -året ut. 

– Vi har haft en trend att övertaget för köparna minskar och även prisökningar under de senaste månaderna. Nu bryts den trenden och vi ser tendenser till minskad efterfrågan igen. Men bilden är splittrad mellan olika delar av marknaden och känslan generellt är att bostadsmarknaden stabiliserats, säger Fastighetsbyråns VD Johan Engström, i ett pressmeddelande

På frågeställningen “Vad tror du om nivån på antal sålda bostäder på din ort under fortsättningen av 2023?”, så svarade mer än hälften av mäklarna att nivån blir densamma som hittills. Medan 31% svarade att de tror på ett ökat antal försäljningar.

– Att trenden med stigande priser skulle hålla i sig känns osannolikt, bland annat eftersom räntehöjningarna inte slagit igenom helt än. Om aktiviteten, som nu legat på en låg nivå under lång tid, ökar skulle det sannolikt snarare leda till att priserna kan pressas ner något igen, fortsätter Johan Engström.

Läs mer här

Bild: Shutterstock

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt