Skuldsatta inkassobolagets vd får 7 miljoner i bonus

Sedan VD Andrés Rubio tog över rollen som VD för skuldsatta inkassobolaget Intrum hösten 2022 är aktien ned drygt 90 procent. Trots det belönas nu Intrums vd med en bonus på över 7 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner kronor är en extra diskretionär bonus.
– Andrés Rubio har en marknadsmässig kompensation, säger Intrums styrelseordförande Magnus Lindquist till Dagens Industri

Under den senaste tiden har Intrum sjunkit kraftigt på börsen i samband med att bolaget har hamnat i en skuldkris. Enbart i år är Intrums aktie ned över 60 procent, och på tre år har aktien fallit över 90 procent. Skämtsamt kallas det att bolaget, som är kända för att hantera andras skulder, nu står inför sin egen inkasso. Bland annat har skuldbolaget anlitat specialiserade rådgivare för att försöka få bukt på sin skuldsituation, som fick sin början efter en krokig historia där man förvärvade ett annat stort inkassobolag 2016.

Trots det stora kursfallet har väljer nu Intrums styrelse att belöna bolagets VD Andrés Rubio med en generös bonus. Förutom Rubios fasta lön på 10,8 miljoner kronor, så får han ett stort bonuspaket på 7,3 miljoner kronor. I bolagets ersättningsrapport framgår det att Andrés Rubios kontanta bonus är kopplad till flera prestationsindikatorer som bland annat kundnöjdhet och försäljnings, där han totalt uppnått mellan 43 och 100 procent av målen.

Förutom den prestationsbaserade bonusen får VD Andrés Rubios även en extra diskretionär bonus på 1,2 miljoner kronor beviljad av styrelsen.
– Diskretionär bonus avser samlad bedömning av vd, inklusive även andra faktorer som inte var med i det kalkylerade kortsiktiga incitamentsprogrammet, skriver Magnus Lindquist, Intrums styrelseordförande, i ett mejl till Dagens Industri.

Under ett investerarmöte på måndagen meddelade VD Andrés Rubio att det inte är aktuellt att genomföra en nyemission. Dessutom påpekade han att företaget inte kommer sälja fler skuldportföljer för att betala av bolagets stora nettoskuld.
– Vi är inte i en situation där vi behöver pengar idag eller nästa år, så att säga. Vi åtgärdar nu vår skuldstruktur, men våra största aktieägare har inte uttryckt något annat än stöd för ledningen och den affärsplan vi har, sa VD Andrés Rubio i samband med investerarmötet.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt