Solceller olagligt installerade på många villor

Antalet solcellsanläggningar har ökat kraftigt de senaste åren. Men nu har en ny granskning avslöjat att minst 40 företag i Sverige har installerat solceller utan att ha rätt behörighet.
– Då är det olagliga elinstallationer, säger Jimmy Grilfve på Elsäkerhetsverket till Sveriges Radio.

Vid årsskiftet fanns det runt 250 000 installationer av solcellsanläggningar i Sverige. Allt från privata villatak till större solcellsparker. Men med den snabba tillväxten så har det samtidigt blivit en ökning av oseriösa aktörer inom branschen, och konsekvenserna kan bli stora.

Reidar Vikström är en av de personer som Sveriges Radio har pratat med och som fått solpaneler uppsatta av ett oseriöst företag. Han vaknade upp en natt av att huset brann.
– Jag hörde att det sprakade. Men när jag tittade upp så flyger det stora vita flingor alldeles utanför sovrumsfönstret. Då var hela väggen till garaget övertänd, säger han till SR.
LÄS MER: Skräckbilderna på solcells-fusket: ”Tappar hakan”

Olagliga elinstallationer av oseriösa installatörer kan utgöra fara och ska polisanmälas, menar Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Räddningstjänstens utredning visade att det var kablarna från solpanelerna på Reidars tak, som ännu inte var inkopplade, som orsakade branden. Senare framkom det dessutom att företaget som installerat panelerna inte var registrerat för att utföra solcellsinstallationer. 

En granskning i P1-programmet Kaliber visade att 40 företag har monterat solceller utan rätt behörighet sedan 2021, vilket är ett brott mot elsäkerhetslagen. Mikael Carlson är teknisk expert på Elsäkerhetsverket, som ansvarar för att övervaka elinstallationsföretag, och betonar att olagliga elinstallationer ska polisanmälas eftersom de kan vara farliga, och att det sannolikt finns fler oseriösa aktörer inom solcellsbranschen.

– Problemet ligger väl i de aktörer som har för bråttom och vill göra snabba affärer och inte gör det tillräckligt bra och inte vet om vilka krav man måste uppfylla och hur man bör bygga de här anläggningarna för att de ska vara säkra, säger han till SR.

Elsäkerhetsverket fokuserar främst på att få företag att förbättra sig och uppfylla kraven i elsäkerhetslagen. Men ibland räcker det inte, och då kan de förbjuda företag helt från att utföra elinstallationer. Det har de gjort med elva företag de senaste fem åren.

– Man kanske inte gör säkra elinstallationer, då finns det ju risker att det blir felaktigt. Då kan det i värsta fall leda till skador på personer och fastigheter, säger Elsäkerhetsverkets handläggare Jimmy Grilfve till SR.
LÄS MER: