Stöldvåg inom handeln – kostar 20 miljarder kronor

Stölderna inom svensk handel når nya rekordbelopp, och stöldvågen tvingar allt fler butiksägare att överväga att stänga sina butiker.
Vi behöver fler poliser för att kunna hantera den svåra situation vår bransch nu befinner oss i. Den lokala närvaron är otroligt viktig och får inte underskattas, säger Nina Jelver på Svensk Handel

En ny rapport från Svensk Handel visar att stölderna inom handeln har ökat till 10,5 miljarder kronor per år. Det är en ökning med över 20 procent sedan 2021, och stöldvågen pressar nu många handlare till att fundera på att lägga ned sin verksamhet.

Enligt rapporten har över tio procent av alla handlare funderat på att lägga ned sin verksamhet till följd av brott. Sammanlagt kostar stölderna och förebyggande åtgärder över 20 miljarder kronor, och summorna har ökat de senaste åren. I genomsnitt lägger en butiksägare nu 0,7 procent av sin totala omsättning på säkerhetsåtgärder. Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, är inte förvånad över att beloppen har ökat.

– Det är inte förvånande att handlarna lägger allt större summor på säkerhetsförebyggande åtgärder, givet att situationen blir värre ute i butikerna. Väktare och ordningsvakter skapar en övergripande trygghet som välkomnas, säger hon.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt