Konkurs för stort svenskt tv-bolag

Ett av Sveriges större tv-produktionsbolag har gått i konkurs. Bakom bolaget fanns två kända producenter som ansvarat för program som Paradise Hotel, Idol och Så mycket bättre. För fyra år sedan startade de eget produktionsbolag och vann Kristallen. Men den tuffa verkligheten i tv-branschen knäckte bolaget. 
– Det är en krisbransch, det är totalt stopp i beställningar av nyproduktioner, säger konkursförvaltaren, advokat Svante Andersson, till NU.se.

Att tv-branschen befinner sig i en kris har väl knappast undgått någon. Ett förändrat tittarbeteende med minskade intäkter som följd har tvingat såväl tv-hus som produktionsbolag till stora nedskärningar. Nu senast är det Dare Television som tvingas kasta in handduken. Konkursen i bolaget We Dare AB inleddes den 10 juni. Bolaget hade enligt senaste redovisningen 28 anställda.

Bakom bolaget finns två av Sveriges mest meriterade producenter och tv-personer. Cem Yeter som bland annat producerat Paradise Hotel, Let’s Dance och Så mycket bättre. Och Maria Mowbray som bland annat varit programchef för TV4 där hon ansvarade för Idol. 

Sofia Wistam var programledare för Stugdrömmar. Det har talats om en säsong i höst.
Älskar, älskar inte vann tv-priset Kristallen för bästa reality.

– Det är helt i sin linda. Jag har inte haft möte med dem ännu. Mn det är ingen hemlighet att alla i branschen drar ner. TV4 och flera andra köper knappt in någonting just nu, säger konkursförvaltare Svante Andersson.

Dare Television har bara funnits i lite drygt fyra år, men har genom sina grundare – Maria Mowbray och Cem Yeter – betydligt mer tv-erfarenhet än så. Maria Mowbray har jobbat på TV4 i flera omgångar – som programchef och utvecklingschef – och har i dessa roller haft ansvar för bland annat långköraren Idol. Cem Yeter har en bakgrund som vd för produktionsbolaget Mastiff där han arbetade med välkända format som Let’s Dance och Så mycket bättre. Han har även haft en roll som kreativ chef på TV4.

Men för fyra år sedan valde båda att lämna kanalen för att istället starta Dare Television, som ligger bakom framgångsrika program som Stugdrömmar och Älskar, älskar inte. Det sistnämnda belönades med tv-priset Kristallen för bästa reality 2021. Nu är programmens framtid osäker.

Omsättningen för Dare Television har stadigt ökat från 13 miljoner under första året till nästan 63 miljoner 2022, då bolaget även levererade en vinst på en bit över miljonen. Under inledningen av 2023 säkrade bolaget en ny prestigefylld och strategisk beställning av en komediserie om sex avsnitt för TV4, som kommer att spelas in i slutet av sommaren 2023 och sändas i 2024, enligt årsredovisningen. Men tv-branschens hårda verklighet har det senaste året slagit till med kraft vilket gör att konkursen riskerar att blir slutet för tv-bolaget som började så lovande.
– Det är för tidigt att säga om vad som händer. Det ser mörkt ut just nu, säger konkursförvaltaren Svante Andersson till NU.se

MEST LÄSTA

Senaste nytt