Stort varsel på Ikea: ”Säljer inte alls som tidigare”

Efter en period av minskad försäljning så kallades under torsdagen de anställda på Ikea Industry Älmhult till ett informationsmöte. Ikeas ledning kom med ett dystert besked: För andra gången inom ett år kommer anställda varslas om uppsägning.

Under torsdagen fick de cirka 220 anställda på Ikea Industry som tillverkar Ikeas köksluckor i småländska Älmhult information om kommande varsel inom företaget. Under våren är det 25 anställda från företaget som kommer bli varslade genom uppsägning, det rapporterar nu Smålandsposten.

Det var bara ett år sedan sist som tvingades varsla 15 personer om uppsägning. Då erbjöds de anställda som var över 62 ett avgångsvederlag och kunde på så sätt lösas ut från sina tjänster. Chansen på en liknande lösning den här gången verkar inte särskit trolig då mängden äldre anställda inte längre är särskilt hög.

Anledningen till nedskärningarna är en minskad efterfrågan på de köksluckor som är den enda Ikea-produkten som tillverkas i fabriken. ”Det här var väntat. Orderingången har ju gått ner väldigt och Ikea säljer inte alls som tidigare, det har inte gått alls.”, säger en av de anställda till Smålandsposten.

Varslet om uppsägningar ska ske i kombination med en omorganisation av arbetet i fabriken, men vad det innebär vet man ännu inte. Hur fördelningen ser ut i varslet har det inte heller kommit någon information om. Under april vill Ikea Industrys ledning i Älmhult slutföra de lokala förhandlingarna med facket, och i slutet av månaden ska de som drabbats av varslet vara informerade. ”Så det blir en månads väntan nu. Det är inte kul men man kan heller ingenting göra.”, säger en av de anställda. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt