Supermaten med oväntat mycket protein – lista 

Protein och proteinrik mat är någonting som fått alltmer uppmärksamhet senaste åren. Men i vad hittar vi egentligen protein? Vi har listan över oväntade proteinbomber som du kanske redan har hemma i skafferiet.

Proteiner kallas ofta för kroppens byggstenar i och med att dom är involverade i många viktiga processer i kroppen så som tillväxt, immunfunktion och transportering av nervimpulser och skapandet av bland annat celler, hormoner och enzymer. En del studier visar att dieter med högre proteinhalt ökar mättnadskänslan, minskar hungern, och ökar energiförbrukningen vid vila, vilket i sin tur kan bidra till viktminskning.

Under en studie som publicerades i American journal of Clinical Nutrition fick en grupp överviktiga män testa på en proteinrik kost, i syfte att de skulle gå ner i vikt. Gruppen delades upp i tre där en grupps kost baserades på nötkött, en grupp på kyckling och en annan på sojaprotein. Efter två veckor kunde man se att männen i snitt hade tappat två kilo var oavsett vilket protein deras kost baserats på. 

Lisa Valente är senior nutrition editor på nättidningen Healthline. Hon menar att protein är ett viktigt näringsämne att få in i sin kost och att det finns i många animaliska produkter. 

– När du tänker på att lägga till mer protein på tallriken så kanske du sträcker dig efter nötkött, kyckling, fisk och ägg. Alla dom är jättebra källor till högkvalitativt protein.

Däremot menar Lisa Valente att det finns massor av annan mat som innehåller stora mängder protein. Mat som man kanske inte tror är så proteinrika och som du kanske redan har hemma. Här är Lisa Valentes lista på proteinrik mat som kanske förvånar dig:  

Proteinrik supermat : 

Pumpafrön: I en näve skalade pumpafrön får du ca 8 gram protein. Pumpafrön innehåller hälsosamma fetter som är bra för hjärtat, fibrer och mineraler så som zink och magnesium. Pumpafrön är perfekta att ha i müsli, att toppa en varm soppa för lite extra crunch eller bara äta som de är. 

Kikärtspasta: I en portion kikärtspasta hittar vi 14 gram protein vilket är mycket i jämförelse med. Kikärtspastan som är gjord på kikärtsmjöl är rik på protein och fibrer och går lätt att äta med din favorit pastasås. 

Groddat spannmålsbröd: I två skivor groddat spannmålsbröd får vi ca 8 gram protein. Groddat spannmålbröd hittar man i välsorterade mataffärer och går att toppa med både sött och salt 

Keso: Har 23 gram protein i en cup (2,4 dl). Keso innehåller även lite kalcium och vitamin D och går enkelt att äta till frukost eller som ett snabbt mellanmål med lite frukt eller müsli. 

Foto: Disiana Caballero

Hampajärtan och hampafrö: Innehåller 10 gram protein i tre matskedar och är lätta att blanda in i andra livsmedel så som bröd och gröt i och med dess milda smak.

Bönor: I en halv cup (1,2 dl) svarta bönor hittar du 8 gram protein men även fibrer och antioxidanter. Bönorna är prisvärda och  lätta att använda i sallader, grytor eller varför inte som som köttsubstitut i tacos.

Quinoa: Har 7 gram protein i en cup (2,4 dl). Är lätt att använda som substitut för exempelvis ris eller couscous

Mandlar: En näve mandlar er dig ca 6 gram protein. Mandlarna innehåller nyttiga fetter och fibrer och är enkla att använda i bakning, matlagning eller att ha som snacks. 

Jordnötssmör: Innehåller 8 gram protein i bara två matskedar. Jordnötssmöret är både prisvärt och går att använda till allt möjligt. 

Foto: Dani Rendina

Linser: I en halv cup (1,2 dl) linser så får du i dig 9 gram protein men även fibrer, järn, magnesium och fosfor. Linserna är väldigt prisvärda och är perfekta att använda i grytor eller att mixa ner i soppan för extra protein. 

Tofu: I 84 gram tofu finns ca 9 gram protein. Tofun går att använda till både sött som salt men är ett jättebra växtbaserat alternativ till kött, fisk och kyckling. 

Grekisk yoghurt: I en cup (2,4 dl) grekisk yoghurt finns anmärkningsvärda 22 gram protein. Perfekt i mat, smoothie eller som ett mellanmål med granola eller lite frukt. 

Komjölk: I ett glas mjölk är det 8 gram protein, kalcium och vitamin D. Drick den som den är eller häll i en skål med dina favoritflingor.