Suterränghuset Sveriges just nu billigaste villa

På en lummig tomt delvis omgiven av skog ligger en charmig 60-talsvilla. Här finns stor balkong, öppen eldstad och en suterrängvåning. För övrigt kostar fastigheten betydligt mindre än ett vanligt fritidshus. Men det behöver lite kärlek och omvårdnad innan det kan bli beboeligt igen.

Hälften grön och hälften rosa. Enplansvillan är nummer två av fem i den lilla radhuslängan i centrala Ramsjö. Det är en lugn gata. Från den grusade infarten som går genom trädgården syns ett klassiskt 60-talshus. Stora enkla fönster, lekfull färgkombination och ett låglutat platt tak. Det ser ut som att tiden stått stilla.

Fastigheten säljs via Svensk Fastighetsförmedling. Bostadshuset är uppfört år 1963 och har en boyta om totalt 97 kvadratmeter. Här inne finns det hela fem stycken rum. På själva suterrängplanet finns sovrum, hall, tvättstuga och WC. På plan 1 ligger ytterligare två sovrum, vardagsrum, kontor, WC och kök. 

Foton: Svensk Fastighetsförmedling

Att ett hus har en suterräng betyder att en våning är delvis eller helt och håller under jorden. Suterränghus kallas ibland även för “sluttningshus”. Dessa hus kan vara till fördel om man har en sluttande tomt, men vill bygga ett hus med stor boyta. Du utnyttjar helt enkelt tomtmarken på ett annat sätt. Vanligast är att suterränghus är uppförda som enplansvillor, precis som i detta fall.

På ena kortsidan av huset ligger själva huvudentrén till plan 1. Här finns en liten vitmålad farstukvist med plats för en mindre grill och en matgrupp. Invändigt syns ett ganska så utplockat hus med lustiga tapeter och plastgolv. 

I allrummet står en öppen spis, i fönster är dörr och fönsterkarmar målade i grönt och i ett av sovrummen är taket målat rött. Det finns dock synliga tecken på att bostaden är i behov av renovering, vilket mäklaren även påpekar i annonsen. 

“I byn Ramsjö i Hälsingland finns denna suterrängvilla för den händige som önskar anta sig ett projekt för att forma sitt fritidshus eller permanentboende. Villan har renoveringsbehov såväl invändigt som utvändigt”, skriver Malin Bergman från Svensk Fastighetsförmedling.

Men för den som inte har tummen mitt i handen kan detta bli ett riktigt charmigt boende. Utgångspriset ligger på enbart 125 000 kronor, vilket ger dig möjlighet att lägga mer pengar på själva renoveringen. 

Här trivs du extra bra ifall du tycker om friluftslivet, det finns nämligen gott om svamp- och bärplockning, fiske, jakt och vandringsleder i närheten av området. Dessutom får du en fin tomt om hela 1280 kvadratmeter.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt