Den kinesiska drönarjätten DJI ska öppna butik i Stockholm. Samtidigt varnar FOI för risken att drönarna samlar in känslig information om Sverige till den kinesiska staten.
— Risken är att det sker en kartläggning av Sverige, säger Johan Falk, forskare på FOI.
En butikskedja som har svartlistats i USA och väckt oro hos Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) öppnar nu en butik i centrala Stockholm, rapporterar SvD. Det är den kinesiska drönarjätten DJI som öppnat dörrarna för sin flaggskeppsbutik på Drottninggatan. DJI är störst i världen på att sälja drönare.
Under tiden Donald Trump var president i USA förbjöd han landets militär att köpa in drönare från företaget. 2021 beslutade Joe Biden att svartlista drönarjätten som enligt honom är en del av det kinesiska militärindustriella komplexet. USA överväger nu att förbjuda drönarna helt.
Insamling av känslig information
Anledningen till att det kinesiska bolaget skapar oro är risken att de förser kinesiska staten med information om länderna de används i. Även om detta inte är bekräftat, anser Johan Falk, forskningsledare på FOI, att det är tekniskt möjligt. I händelse av krig skulle detta kunna utgöra ett hot mot Sverige.
Det är inte enbart kinesiska drönare som utgör en risk, utan alla drönare oavsett var de produceras, kan göra landet sårbart i en krigssituation. FOI har i flera år forskat om drönare. De har köpt in de modeller som finns på marknaden för att granska dem. Att DJI:s drönare samlar information om Sverige och andra länder är tekniskt möjligt, enligt Johan Falk.
— Rent tekniskt finns inget som hindrar att alla DJI:s drönare kan användas för informationsinhämtning till nytta för den kinesiska staten, säger han till SvD och fortsätter:
— Risken är att det sker en kartläggning av Sverige, att privata drönare används för att kartlägga hur Sverige fungerar och vilka sårbarheter som finns.
Att risken finns är tydlig, men om FOI hittat bevis på att det faktiskt sker vill Johan Falk inte dela med sig av. Men han uppmanar till försiktighet när vi köper teknik från andra länder.
— Vi borde tänka lite mer på ursprunget av de prylar vi använder. Det gäller inte bara Kina, utan även andra länder som vill påverka oss. Det kan finnas anledning att vara mer misstänksam än vad vi har varit hittills, säger Johan Falk.
LÄS MER: