Svenska atombunkern Häxan säljs: ”Drömhem”

På ytan är det bara ett ensamt litet skjul som avslöjar den. Men öppnar man dörren och tar trappan ner så finns en 650 kvadratmeter stor atombomssäker bunker. Nu är den unika bunkern ”Häxan” från 1976 till salu.
– Möjligheterna är oändliga, säger mäklaren. 

Med tanke på Sveriges närhet till Sovjetunionen under Kalla kriget (1945–1991) så rådde det stor krigsberedskap i Sverige under den tiden. De folkvalda i Sverige valde därför att lägga pengar på fler skyddsrum och bunkrar landet runt. År 1976 stod bunkern Häxan klar med plats att rymma 80 personer.

Bunkern ägdes av försvaret fram till år 2000 då den köptes upp av en privatperson – och nu ligger den åter ute till försäljning. En av flera unika bunkrar som varit till salu den senaste tiden.
– Med en generös yta om hela 650 kvadratmeter och 8928 kvadratmeter tomt är möjligheterna oändliga. Här kan ni skapa en exklusiv konferensanläggning, säkert förvaringsutrymme eller varför inte ert nästa drömhem, skriver Erik Olssons mäklarbyrå som säljer bunkern

Usteryd 7:3 from Blerim Miftari on Vimeo.

Foto: Erik Olsson
Foto: Erik Olsson
Foto: Erik Olsson

Bunkern är i två plan med första planet fem meter under jord och andra planet åtta meter ner. Här hittar man alltifrån ordersal, kryptorum, kök, matsal förråd och sovrum med trevåningssängar. Bunkern är byggd för att den ”skulle stå emot direktträffar av artelleri, flygbomber och stå emot radioaktiva, biologiska och kemiska stridsmedel”. Så här kan man minst sagt sova lugnt om natten.

Den unika bunkern ligger på landsbygden i Marklanda cirka en mil söder om Växjö i Småland. Skulle man tycka att 650 kvadratmeter är alldeles för trångt så finns ett positivt förhandsbesked för en ovanbyggnation på tomten. Nu ligger bunkern ute till försäljning hos mäklaren Erik Olsson med utgångspris 6 495 000 kronor. 

Foto: Erik Olsson
Foto: Erik Olsson
Foto: Erik Olsson
Foto: Erik Olsson

På tomten finns dessutom en 43 meter hög telefonmast som idag hyrs ut till ett par telefonbolag – så där finns en extra inkomst att hämta om du lägger vantarna på den här otroliga bunkern. Kom till Småland och skapa dig någonting fantastiskt av denna unika bunker. Hotell, restaurang, nattklubb eller drömboende? Här är verkligen ”möjligheterna oändliga”.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt