Lyxrenoverad bunker i svenska skogen till salu

Entrén är diskret och avslöjar inte vad som finns i berget. Men mitt i den svenska skogen finns en lyxrenoverad atombombssäker bunkar på 1200 kvadratmeter. Nu är den unika fastigheten till salu – och bara fantasin sätter gränser. 
– Det är väldigt speciellt att komma in i ett bergrum. Det är som att tiden står still när du är där inne, säger mäklaren Peter Eriksson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Då och då dyker det upp helt unika objekt till salu på den svenska fastighetsmarknaden. Den atombombssäkra grottan på 1200 kvadratmeter måste sägas vara ett sådant. Sambandscentralen i Laggarebacken utanför Alingsås började byggas 1972 och var klar fyra år senare. Grottan kallades för ”Sardinien”. 

När det svenska försvaret mer eller mindre avvecklades på 1990-talet såldes bunkern ut. Den lokale entreprenören Curt Carlsson köpte grottan och lyxrenoverade den. Han döpte raskt om den till Lejonkulan. Den fick alla sorters bekvämligheter och användes för bröllop, dop, föreläsningar, kalas, svensexa och möhippa och andra festligheter. 

Vackert i underjorden. Så här har den svenska försvarsbunkern förvandlats.

Tillsammans med sambon Ingela sålde han huset för att ha råd att köpa bergshuset. Namnet Lejonkulan kommer från ett stort bord med plats för tjugo gäster. Bordets ben har en lejonutformning.

På sistone har Lejonkulan använts som ståtlig konferensanläggning kristallkronor i taket. Det finns bland annat flera helkaklade toaletter, ett stort rum med bar, konferenslokal och stort restaurangkök. Att bo i bunkern är inga problem – det finns 48 bäddplatser och ventilationen är kvar sedan försvarets tid. 

Vad bunkern ska användas till idag är det bara fantasin som begränsar. Miljön liknar nästan en nattklubb med stora kanelabrar och ljussatta stengolv. Om den kan användas som permanent bostad är oklart. 

Bunkern har varit till salu några månader, men den som är intresserad kan göra bäst i att göra slag i saken snart. För mäklaren anger på sin hemsida att budgivning pågår. Utgångspriser är satt till 5,9 miljoner kronor, ett svårslaget kvadratmeterpris med tanke på ytan på 1200 kvadratmeter. 

Om kriget skulle komma ger bunkern ett bra skydd. Enligt uppgift ska 55 personer kunna klara sig inne i berget i tre månader. Anläggningen har eget elkraftverk och två borrade brunnar. Anläggningen hade gasskydd, och även skydd mot radioaktiva gaser. Grottan var dimensionerad för att stå emot en atombomb.
– Den är helt och hållet självförsörjande om det skulle bli strömavbrott, säger mäklaren till Alingsåskuriren. Du hittar du annonsen här.

Takkronor och kandelabrar.
Bunkern byggdes klart 1976 för civilförsvaret.
Stilfull inredning.
Bunkern ligger strax norr om Alingsås. 
Matrummet med plats för många gäster.
Anspråkslös ingång i Laggarebacken. Men i berget finns 1200 kvadratmeter nöjespalats.

MEST LÄSTA

Senaste nytt