Svenska klassikern gör succé hos GW

Leif GW Persson var med i kändiskocken Markus Aujulays Youtube-serie. I avsnittet bjuds GW på en kalvgryta som innehåller flera kritiska moment i sin tillagning. Kriminologen utmålar sig själv som en expert på rätten. 

“Markus bjuder in” är en Youtube-serien där kändiskocken Markus Aujalay bjuder in kändisar på olika måltider varvat med trevliga samtal. I detta avsnitt gästar Leif GW Persson. Självklart har kändiskocken förberett en måltid som ska passa för GW. Det bjuds på kokt kalv i dillsås. En rätt kriminologen har mycket kunskap om.
– När man äter det här och det är mindre bra brukar det vara dillsåsen som de inte lyckats få till, säger Leif GW Persson i klippet. 

Dillsåsen är det viktigaste momentet enligt GW, som är väldigt tydlig med att han ser fram emot kockens version. Ättikan och sockret i såsen kräver en viss balans som är lätt att misslyckas med, menar GW.
– Ingen komponent i såsen får sticka ut,säger han. 

När proffskocken drar igån sitter GW vaksamt och följer processen, han vill inte missa något. Den självutnämnde grytexperten kommer under tillagningen med flera instick om hur han skulle ha gjort. Stjärnkocken lyssnar men gör sin grej. GW fick frågan om vilken som är hans paradrätt, varpå han svarade “klassisk husmanskost”. 
– Det var den här typen av mat som kåldolmar,rotmos och kokt kalv. Mycket vilt naturligtvis.

Efter lite småprat, där GW bjuder på några roliga historier om hans liv i tv-rutan, är det till sist dags för honom att få smaka på buljongen. Ganska snabbt visar det sig att kändiskocken verkar veta vad han gör och GW uttrycker en stor optimism.
– Aah det går nog, det kommer bli bra det här. 

Den positiva feedbacken gör att Aujalay kan pusta ut och fortsätta med matlagningen. Efter ännu mer snack och ännu ett test, är det dags för det mest kritiska momentet. Dillsåsen. Kändiskocken blandar varsamt ned sal och ättika under omrörning och GW följer processen med blicken. När Aujulay känner sig nöjd bjuder han på såsen och GW lyser upp i ett leende.
– Det är bra, säger han lågmält. 

När det väl är dags för duon att äta njuter de båda en lång stund av den alldeles nytillagade kalvgrytan, innan GW börjar skämta.
– Du har inte funderat på att bli kock?

Båda två skrattar åt skämtet och njuter vidare av den fantastiska kalvgrytan. 

Ingredienser:

1 kg kalvbog

2 stora morötter

2 gul lök

1 bit purjolök

1 bit rotselleri

2-3 lagerblad

10 vitpepparkorn

8 fast potatis

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter kalvbuljong

1-2 dl vispgrädde

1-2 msk strösocker

1-2 msk ättika 12%

Kruka dill

SaltVitpeppar
KÄLLA: Markus Aujalay
LÄS MER: