Swedbank: Därför blir boräntan ännu högre i höst

Räkna med ännu högre boräntor framöver. Enligt Swedbank kommer de rörliga boräntorna att nå fem procent innan året är slut. Inte förrän om ett år kan vi vänta oss en lindring.

Den som har bolån och inte har bundit räntorna på låg nivå för långt tid framåt för räkna med dyrare boendekostnader. Swedbank har kommit med en ny ränteprognos där de räknar med att de rörliga boräntorna når fem procent mot slutet av året. De bundna bolåneräntorna väntas ligga kvar på nuvarande nivåer till nästa sommar och därefter sjunka något. Prognosen avser de faktiska, förhandlade, räntorna.

Swedbank tror att amerikanska Fed nått räntetoppen, medan ECB kommer att höja med 0,25 punkter i september. Svenska Riksbanken kommer att höja både i september och oktober om vi ska tro Swedbank. Det betyder att styrräntan hamnar på 4,25 procent. Även ett större utbud av statsobligationer pressar upp räntan.

–Den första räntesänkningen dröjer till juni nästa år. Skälet till den strama penningpolitiken är fortsatt alltför hög inflation och den svaga kronan, som riskerar att spä på inflationen ytterligare längre fram, skriver banken i sitt ränteblad för september.

Blickar vi mot 2025 kan dock den rörliga boräntan falla tillbaka till 3,40 procent om Swedbank får rätt.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt