Teslaägare i krasch efter vansinnesfärd utan förare 

En man kraschade med sin Tesla på autopilot efter att han flyttat över till passagerarsätet. Tillförsäkringsbolaget ljög mannen om olyckan, men nu har hans lögner avslöjats. Ett smygfilmat klipp inifrån bilen, inskickat av mannens exfru, resulterade i att mannen nu står åtalad och krävs på 700 000 kronor i försäkringspengar.

En kväll i augusti 2023 var paret på väg söderut längs väg 56, vid Dalälven. På ett ställe där väg 56 övergår till 2-1-väg med vajerräcke fick mannen som körde bilen en idé om att testa bilens autopilot. Det skulle visa sig vara en ödesdiger idé, rapporterar Carup.

Mannen ska ha stannat sin Tesla och bett sin hustru sätta sig i baksätet. Efter att hon gjort det körde han vidare och satte på farthållaren och kopplade in autopiloten i Teslan. Sedan släppte han ratten och hoppade över till passagerarstolen, skriver Gefle Dagblad. Men autopilot i Tesla ska inte misstas för självkörning, vilket mannen tycks ha gjort.

Problemet med att släppa kontrollen är att Teslas säkerhetssystem som styr autopiloten kopplar ur om du som förare släpper ratten. Därför avaktiverades autopiloten efter någon minut. Följden av detta blev att bilen körde rakt in i mitträcket och blev stående på Väg 56. Efter olyckan ringde mannen försäkringsbolaget för att anmäla skadorna på bilen och hävdade då att bilen hade fått sladd och att hjulen hade låst sig, uppger Gefle Dagblad. Sanningen att han inte suttit bakom ratten vid kraschen var det bara han själv och frun som visste om. 

Men det skulle visa sig att sanningen kom ifatt mannen när det blev skilsmässa. Hans fru hade smygfilmat kraschen från baksätet. När det blev skilsmässa valde ex-frun att skicka in det hemliga klippet till polisen och mannens trafikfarliga tilltag och lögner till försäkringsbolaget avslöjades.

Nu åtalas mannen för grov vårdslöshet i trafik och grovt bedrägeri. Han ska också ha hunnit betala tillbaka 700 000 kronor i ersättning för sin trasiga Tesla. Mannen riskerar också att få sitt körkort indraget i upp till 2 år.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt