Unika lyxbostaden – nedgrävd i bergssluttningen 

Jo, det går faktiskt att skapa en lyxig bostad som knappt syns. Det här är Villa Vals i schweiziska alperna – en sexrumsvilla som grävts ner i bergssluttningen.
Titta in i hemmet som fått stor internationell uppmärksamhet och som du faktiskt kan hyra.

Naturen i de schweiziska alperna är storslagen och vacker. Ja, det är så vackert här att arkitekterna ville gömma huset som de fått i uppdrag att rita. Resultatet ser du här: en nedgrävd villa i bergssluttningen. 
“Den lyxiga villan erbjuder lugn, tystnad och en fantastisk utsikt över den orörda naturen” står det på Villa Vals hemsida, som erbjuder dig att övernatta (dock måste man kontakta ägarna för att få veta priset). 

Arkitekterna Bjarne Mastenbroek och Christian Müller ville – förutom att gömma huset – erbjuda ägaren en slående utsikt över alptoppar och sjöar. Därför skapades husets böjda fasad som förstärker utsikten över fjälllandskapet på motsatta sidan av dalen.

Villa Vals i vinterskrud.

Huset, som är helt nedgrävt i bergssidan, kan nås genom en tunnel från det närliggande stallet. Huset består av sex rum och ligger på en 1 300 kvadratmeter stor privat egendom. Vardagsrummet, det öppna köket och ett sovrum med eget badrum ligger alla på terrassen. Det finns tre rymliga sovrum på de övre våningarna och alla sovrum har king size-sängar och eget badrum med badkar och/eller dusch. Ett av rummen är inrett som allrum och har även en våningssäng.

Totalt får tio gäster plats i de 200 kvadratmeterna. “Den stora glasfasaden vetter mot terrassen och erbjuder spektakulär utsikt över gröna ängar och snötäckta sluttningar och bergstoppar på vintern” står det på Villa Vals hemsida.
Inredningen beskrivs som modern och sparsam, men med lite lyxkänsla. Gästerna ska inte distraheras av för många möbler – det är utsikten som är huvudsaken.

För några år sedan var Villa Vals med i Netflix-serien “The World’s Most Extraordinary Homes” och det skapade förstås ett extra stort intresse. På vintern kommer massor av skidåkare hit och uppskattar Vals för dess lugna, mysiga och personliga atmosfär och det fantastiska skidområdet. 

Det snösäkra skidområdet Vals har fem liftar på Dachberg, med nedfarter från 3 000 meter till dalstationen på 1 250 meter. Eftersom Vals ligger ganska avlägset så är det inga långa väntetider vid liftarna eller i backen. Man kan även åka längdskidor, pulka och ta långa vandringar genom det sagolika och spektakulärt snötäckta fjälllandskapet.

Husets solida konstruktion anpassar sig långsamt till temperaturförändringar. På sommaren stannar svalkan kvar länge inomhus och på vintern kommer värmen från miljövänlig el från den närliggande dammen. Inga fossila bränslen används. Dessutom kan bottenvåningen även värmas upp via vedspisen. 
”Man upplever ett nästan overkligt lugn här” förklarar ägarna av Villa Vals.

Tiden har dock inte stått helt stilla i den pittoreska byn, Här finns en liten industri, några källor i Valserwasser, bad och hotell. Dessutom, med vattenkraftverket i Zervreila, har det blivit möjligt att producera hållbar energi. Det finns till och med en “mjölkledning” som levererar mjölken från de 2000 meter höga alphagarna direkt till byn på sommaren. 

Här kan du boka övernattning i Villa Vals

Den rundade fasaden och terrassen utanför.
Det unika berghuset.
Den underjordiska tunneln från det närliggande stallet.
Vardagsrummet.
Kök och matplats.
Ett av sovrummen.
Utsikten mot alptopparna.
Villa Vals på kvällen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt