Universums stora mysterium förklarat

Forskare har länge bråkat om hur snabbt universum expanderar. Nu kan en ny forskning ge ett slut på stridigheterna och för första gången fastställa hur fort universum egentligen växer.

Universum växer konstant, en process som började för cirka 14 miljarder år sedan. För att mäta hur snabbt det sker använder forskare något som kallas Hubble-konstanten, uppkallad efter astronomen Edwin Hubble.

Forskare använt olika metoder för att mäta Hubble-konstanten, med varierande resultat. I år har de varit oense om hastigheten. Vissa har kommit fram till att ökningen är 67,4 kilometer per sekund per megaparsec (en megaparsec motsvarar över tre miljoner ljusår). Med en annan metod kom man fram till att Hubblekonstanten är 73,2 km/s/Mpc.

Det är inte förrän nu som man kan ha fått ett slutligt svar. Nya mätningar från Chicagos universitet visar att det genomsnittliga värdet för Hubble-konstanten ligger nära 70 km/s/Mpc, skriver Illustrerad Vetenskap.

Studien genomgår fortfarande granskning, men den kan ge oss svaret på hur snabbt universum faktiskt expanderar. Detta skulle inte bara lösa ett av de stora mysterierna om universum, utan även sätta punkt för en långvarig oenighet inom forskarvärlden.
LÄS MER: