Världens 50 bästa bröd – ett är svenskt 

Bröd är ett av världens äldsta livsmedel och det äts vid jordens alla hörn. Nu har CNN travel listat vad som enligt dom är världens 50 bästa bröd – och ett av bröden på listan är faktiskt svenskt. 

Genom att omvandla spannmål såsom vete, råg eller majs till bröd har man gjort det möjligt att ta med sig mat ut på åkrarna, mata hungriga arméer i fält och kunnat lagra mat in för vintern. Bröd har blivit en del av vårt kulturarv och de ser olika ut beroende på vart på jorden man befinner sig.

”Den här listan återspeglar mångfalden. Tillsammans med minnesvärd smak är dessa bröd utvalda för sina unika ingredienser, ikoniska status och det rena hemtrevliga nöjet att äta dem”, skriver journalisten Jen Rose Smith i CNN travel-artikeln

Världens 50 bästa bröd

Vörtlimpa, Sverige

Det svenska brödet på listan är Vörtbrödet. Vörten (som är en vattenlösning som innehåller maltbeståndsdelar) var en restprodukt som skapades i samband med ölproduktion. Vörten skickade sedan ölbryggarna till bagerier som bakade bröd med den. Det resulterade i vörtbröd med en lätt smak av öl samt brödkryddor såsom anis, fänkålsfrö, kummin och apelsin.

Malawach, Jemen

Arepa, Venezuela

Nej, Uzbekistan

Biscuits, USA

Crumpets, Storbritannien

Simit, Turkiet

Balep korkun, Tibet

Kisra, Sudan och Sydsudan

Appam, Sri Lanka

Gyeran-ppang, Sydkorea

Proja, Serbien

Pane carasau, Sardinien

Karavai, Ryssland

Broa de milho, Portugal

Podplomyk, Polen

Lefse, Norge

Rēwena parāoa, Nya Zeeland

Tijgerbrood, Nederländerna

Fry bread, Navajo Nation

Khobz kesra, Marocko

Tortillas, Mexiko

Ħobż tal-Malti, Malta

Roti canai, Malaysia

Taboon bröd, Jordanien

Kare pan, Japan

Bammy bröd, Jamaica

Ciabatta, Italien

Challah, Israel

Soda bread, Ireland

Sangak, Iran

Roti gambang, Indonesien

Paratha, Indien

Dökkt rúgbrauð, Island

Pai Bao, Hong Kong

Pumpernickel, Tyskland

Khachapuri, Georgia

Baguette, Frankrike

Injera, Etiopien

Pupusas, El Salvador

Libba, Egypten

Pan Cubano, Kuba

Shaobing, Kina

Marraqueta, Chile

Montreal bagels, Kanada

Pão de queijo, Brasilien

Luchi, Bangladesh

Dämparbröd, Australien

Lavash, Armenien

Bolani, Afghanistan

LÄS MER: