Missionshus byggdes om till drömbostad i skärgården 

Efter tio år i privat ägo är det nu dags för en ny ägare. Det före detta missionshuset ute på Blidö har en boyta om 200 kvadratmeter, och välbevarade detaljer från sent 1800-tal. “Ett storslaget och unikt boende som sällan kommer ut på marknaden”, skriver mäklaren.

Blidö, en av Stockholms skärgårds alla öar som i folkmun kallas för “ön i solen”. Här ute bor det cirka 700 fasta invånare. Ön är ett av Roslagens mest populära resmål och har bland annat en lokal mataffär, kyrka samt ett hembygdsmuseum. Det sägs även att Tove Jansson tillbringade sina barndomssomrar här, och att ön gav inspiration till Mumindalen. 

Nu auktioneras öns gamla missionshus ut via Magnussons Fastighetsmäkleri. Det är en välbevarad byggnad från år 1890. Huset smyckas av välvda fönster med sex meters takhöjd. Dess boyta på 200 kvadratmeter ger ett rymligt utrymme för barnfamiljen, men skapar även möjligheter för den som drömmer om att starta upp ett eget retreat. I skogen utanför finns både blåbär och svamp. 

Missionshuset har endast varit i privat ägo sedan tio år tillbaka. Från 1880-2012 hade det en aktiv församling. Idag används det som fritidshus. Under åren har ägarna utfört en del renoveringar, bland annat byte av tak, nydragen el, vattenreningssystem samt fönsterrenovering. Den tidigare kyrksalen fungerar nu som vardagsrum och är även husets hjärta. 

“Ett storslaget och unikt boende som sällan kommer ut på marknaden”, skriver mäklaren. Byggnaden är uppdelad om fem rum, och 1 1/2 våningsplan. Den övre våningen nås via husets tambur. Där uppe finns två sovrum och badrum med dusch. Huset har enskilt vatten och avlopp. 

Byggnaden är högt belägen på tomten. Den totala tomtarean ligger på 2575 kvadratmeter, och det råder gångavstånd till närmsta matbutik. För att ta sig ut till huset krävs en hyfsat lång färd med färjan. Om somrarna går det ofta ångfartyg, och för den som inte har bråttom går det även att ta sig långt via SL-buss. 

Priset enligt Magnussons Fastighetsmäkleri, ligger på 4 500 000 kronor. 

Läs den fullständiga mäklarannonsen här

Bilder: Fredrik Rydholm/Fisheye Foto

MEST LÄSTA

Senaste nytt