Lägre skatter 2025 betyder tusenlappar mindre för förtidspensionären. Men dyrast är missar med tjänstepensionen – som kan kosta livet ut.
– Det finns en risk att man för snabbt sätter sprätt på pengarna, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Den som funderar på att gå i pension nästa år har en del att tänka på. Att gå i förtid kan nämligen leda till en dubbelsmocka och kosta tusenlappar i månaden, vilket vi skrivit om. För den som är för ung, det vill säga under 68 år, får inget grundavdrag. Dessutom försvinner jobbskatteavdraget, som inte följer med till pensionen.
Just jobbskatteavdraget kommer dessutom att kännas lite extra framöver. För den nuvarande regeringen gäller arbetslinjen och nästa år kommer skatterna att gå ner. Tanken är att det ska löna sig att arbeta. Och det gärna länge.
– Är du över 65 år får du ett förstärkt jobbskatteavdrag. Så, de som tjänar mest på det är de som är 65 och väljer att jobba ett eller två år till, säger Américo Fernandez, privatekonom på SEB, till NU.se.
De valen som kan kosta allra mest rör dock tjänstepensionen, alltså den del av pensionen som arbetsgivarna betalar in utöver den allmäna pensionen. De flesta följer en 65-norm, det vill säga att de betalar in tjänstepension till 65-årsdagen. Idag har 9 av 10 svenskar tjänstepension och att gå i förtid får konsekvenser i plånboken.
– Är du exempelvis en 62-åring som har en ganska hög lön, betyder det att du skulle fått in ungefär 30% extra om du arbetat några år till, säger han.
Hur tjänstepensionen faktiskt tas ut spelar också stor roll. Pensionären kan välja att portionera ut summan livsvarigt, alltså så länge hen lever, men det går också att göra det under en period på endast fem år. Men det kan bli dyrt, framför allt för höginkomstagaren som får räkna med väldigt hög skatt vid det alternativet. Den som tar ut pengarna under en kortare period riskerar också att bli fartblind.
– Där finns det en risk att man för snabbt sätter sprätt på pengarna. Då kan det bli en drastiskt förändrad privatekonomisk situation fem år senare, där det plötsligt blir ett stort hopp när man bara får allmän pension.
Fernandez varnar också för tankevurpan att göra skillnad på pengar och pengar. Många svenskar som sparar lägger oftast pengarna på börsen i förhoppningen att få dem att växa. Men när det kommer till pensionspengarna pendlar många över och väljer istället att ha allt på bankkontot.
– Men pengarna ska ju finnas där i minst tjugo år till, så man ska inte glömma att vara lite försiktig. För man behöver fortfarande få en del avkastning. Och nu är inflationen låg och räntorna kommer gå ner, så nu kommer sparkontona generera ännu mindre.
Den absolut vanligaste missen som svenskar gör påverkar inte den totala pensionen särskilt mycket. Men den kan leda till att pengarna dröjer några månader.
– Många glömmer att anmäla till pensionsmyndigheten att de tänkt gå i pension. Det gäller även att arbetsgivaren är informerad om sista anställningsdagen.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.