Volvo tvingas återkalla 72 000 nya elbilar

Volvo återkallar sin nya elbil Volvo EX30 i Sverige och hela världen, uppger Carup. Bilen kan få fel på skärmen som gör att bilens hastighet inte visas. 
– Återkallelsen är global, så den berör Sverige också, drygt 5000 bilar, säger Volvo Cars PR-chef Magnus Holst till Carup

Volvo måste återkalla alla 72 000 bilar som hittills har tillverkats av EX30-bilar. Det handlar både om bilar som levererats eller är på väg till kunder, uppger Carup. Volvo EX30 har ingen traditionell hastighetsmätare framför föraren, utan hastigheten visas istället på en skärm till höger om föraren. Nu har Volvo upptäckt att skärmen kan växla till ett testläge när bilen startas. Hastigheten och annan viktig information kan då inte visas för föraren. 

Ägare i Tyskland har redan fått brev från Volvo Cars där företaget ber om ursäkt för felet och informerar om återkallelsen. Volvo Cars i Sverige bekräftar att 72 000 EX30-bilar är drabbade globalt, varav 5000 finns i Sverige. Bilarna måste nu få sin mjukvara uppdaterad, något Volvo försöker göra över nätet. 

– Viktigt i sammanhanget är att åtgärden inte kräver att bilarna tas till verkstad om inte kunden önskar det själv utan kommer att lösas via en mjukvaruuppdatering over-the-air (OTA). Utrullning av uppdateringen pågår, så många bilar har redan fått den.

MEST LÄSTA

Senaste nytt