1800-talshus till fyndpris: ”Här har tiden stått still”

Det över hundra år gamla huset är i princip helt utan modernisering och bekvämligheter. Här finns varken el eller vatten indraget. Istället har nästan varje rum varsin eldstad som värmekälla. En unik gammal pärla som längtar efter en andra chans.

Uppe i Västerbotten står ett stort mörkt timmerhus med rödmålat farstukvist. Precis bakom växer en barrskog, och från tomten har man en fantastisk utsikt över grannskapet och siluetterna över ännu mera skog. Denna byggnad har varit med sedan år 1846. 

Det är ett välbevarat hus med många rum. Här finns eldstäder, ett gammalt lantkök och utedass. Ett hus nästa helt utan moderniteter. Även om elledningar finns installerade så är dessa inte uppkopplade mot elnätet. Den tidigare ägaren har försett sig med vatten via en grävd brunn på tomten, det saknas nämligen indragna vattenledningar. 

Foton: Marklund Mäkleri

“Ett helt unikt hus, endast ett fåtal i sitt slag bevarade i detta skick än till i våra dagar. Älskar du gamla, nötta material med patina kommer du inte närmare det perfekta än här. Massiv timmerstomme med bevarade eldstäder som var husets hjärta för både värme och matlagning”, skriver mäklaren Ann-Helén Bågesund Marklund från Marklund Mäkleri. 

Boytan är om 100 kvadratmeter. På entréplan finns tre stycken rum och ett kök, en trappa upp finner man ytterligare två rum. Alla rum förutom ett har eldstad som är till för att förse rummen med värme. Huset saknar isolering, utöver de rejäla timmerstockarna finns det alltså inget mer material för att hålla ute kylan. 

Vill man bosätta sig här permanent så krävs det en del insatser enligt mäklaren, däremot går det att få igång det hyfsat snabbt som fritidsboende. I dagsläget är det eldningsförbud i eldstäderna. Säljaren har även friskrivit sig för eventuella brister och fel. Det är alltså upp till köparen att ta reda på husets skick. 

“Beläget på naturskön och sedan sekel tillbaka naturlig boplats på landsbygden just utanför centralorten Norsjö dit det bara tar ca 5 minuter med bil från huset eller kanske en kvart med häst och vagn”, skriver mäklaren. 

På bilderna syns ett lantligt boende med charmigt nötta golv och väggar. I köket står en gammal vedspis, i ett gulmålat rum finns ett gammalt fotografi av kungen och Silvia, i tapeterna finns spår av gamla tidningsartiklar. Överallt finns spår från en svunnen tid. 

Om huset hamnar i rätt händer kanske detta kan få en ny chans? Det finns uppenbarligen lite att fixa med om man vill få det beboeligt igen. Men med tanke på dess höga ålder så är det ändå inte i ett katastrofalt skick. Just nu ligger utgångspriset på 250 000 kronor.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt