Byggde timmerhuset i TV4 – så många miljoner extra kostade det

Arkitekten Xiao och maken Mats skapade sitt eget drömhus i en björkglänta. TV4:s Grand designs följde hela processen – från idé till färdigt timmerhus. 
– Huset blev precis som vi hade tänkt, säger Xiao He. 
Men budgeten drog iväg kraftigt, med tre miljoner kronor. 

Att förverkliga sitt drömhus är en svår utmaning, i synnerhet om man är arkitekt och ritar sitt eget drömhus.  Det fick Xiao He känna av i senaste avsnittet i Grand designs på TV4
Paret Xiao och Mats köpte två två tomter i Nynäshamn där tanken var att bygga tre hus. Först en egen bostad med intilliggande gästbostad, sedan ett större gästhus för familj och vänner. 

Med tanke på Xiaos livslånga arkitektambitioner ville programledaren Mark Isitt i Grand designs se vad hon hon kunde skapa till sig själv och sin familj. Målet var att bygga en ”sommaridyll” i en björkglänta intill ett sädesfält. Ett hem med bärande limträstockar som bär hela huset och som läggs ut som ett ”plockepinn” över plintar.

Hon lyckades, trots en del problem och större utgifter än vad som var tänkt från början.
Utöver tomtmarken för 1,1 miljoner kronor så hade Xiao och Mats fem miljoner kronor att bygga husen för.

Mats var rädd för budgeten redan innan projektet startade: 
– Risken är att om vi lägger för mycket på vårt hus så kommer vi inte ha råd att bygga gästhuset på den andra tomten. Vi får hålla i pengarna helt enkelt, sa han för drygt ett år sedan.

Men den enorma omsorgen om detaljer gjorde att budgeten drog iväg. Allt kostade åtta miljoner och paret hade budgeterat för fem miljoner.
– Och 1,5 miljoner kronor är rena kostnadsökningar p g a av året vi haft, berättar Xiao. 

Dessutom var det enormt svårt att hitta byggare. 
– Utmaningen i Sverige är att man inte vill bygga med samma material, risken är att huset inte håller byggarnas garanti. Ett hus ska kunna hålla i minst tio år utan fel, säger Xiao He. 
Men hantverkarna Rasmus och John Larsson ställde upp och förverkligade huset. 
– Det är inte så många som klarar av att bygga ett sånt här hus, konstaterar John i programmet.

Björkar sticker upp ur terassgolvet. Foto: TV4

Trots att pengarna försvann snabbt är Xiao och Mats nöjda med slutresultatet. De fick sitt timmerhus efter idén från case study-husen i Amerika under efterkrigstiden.
Då beställde man hus från världens största arkitekter och kravet var att husen skulle byggas på ett enkelt sätt med lite material och vara priseffektiva. 
– Vi har inspirerats av det, men på ett nordiskt sätt: vältränad, smäcker och stark, säger Xiao.

Mats och Xiao He fick sin dröm efter ett års byggande. Foto: TV4

Fönsterpartier från golv till tak öppnar huset mot skogen och åkern. Sen finns det slutna väggar klädda i värmebehandlad furu som ramar in huset.
Takbjälklaget består av ett ”plockepinn” av massiva limträbalkar som spänner hela vägen från utsidan, in i huset och sedan ut igen (helt utan skarvar).
Xiao valde noggrant ut varje träslag för att huset skulle kännas harmoniskt både utvändigt och invändigt. 

Se TV4-programmet här

Både insida och utsida består av trä. Foto: TV4
Utsikten mot ängen. Foto: TV4
Idén kommer från case study-husen i Amerika under efterkrigstiden. Foto: TV4
Vardagsrummet. Foto: TV4