100-tals spindlar invaderar rummet: “Bör vi flytta nu?”

Hundratals spindlar kryper ut ur väggarna. En skräckscen ur en film? Nej, bara vardag hemma hos en familj i Sydney, Australien.
– Bör vi bränna ner huset nu? frågar husägaren Claudia Domrose.

Australien är känt för att vara hem för några av de giftigaste spindlarna på jorden. Mångfalden av de åttabenta krypen är rätt imponerande: antalet arter är ungefär 3 500, men det beräknas finnas uppåt 15 000 arter som inte identifierats än. 

Den som lider av arachnofobi (överdriven och irrationell rädsla för spindlar) kan nog tycka att det är ganska jobbigt att leva i det landet. Man vet ju inte vad som dyker upp från golv eller väggar. 
Fråga bara Claudia Domrose, som bor i ett vanligt hus i en förort utanför Sydney. 

Spindelinvasionen på rummet.

När Claudia en morgon gick in på sin dotters rum gjorde hon en chockartad upptäckt. Längs ena hörnet i rummet klättrade ett 50-tal Huntsmanspindlar, ungefär lika stora som näven på ett barn. 
– Vill du flytta hemifrån? frågar Claudia sin dotter medan hon filmar spindlarna med sin mobilkamera
– Eller bör vi bränna ner huset nu? 

Claudia Domrose verkar vara en luttrad australisk kvinna, utan minsta spår av arachnofobi. Det var nämligen bara början på upptäckten av spindlar. I rummets andra hörn kryllade det av fler Huntsman-bebisar, som man kan se i Claudias film
Vuxna Huntsmanspindlar kan verka skrämmande, där honor kan ha 45 mm kroppsstorlek och 300 mm långa bakben.

Efter befruktningen kan en hungrig hona äta upp sin ”pojkvän” och när bebisarna kommer brukar det vara så många som 500 till 1000 stycken. De unga spindlarna börjar nästan omedelbart ett självständigt liv.
Huntsmanspindlar jagar på natten och kryper gärna in i hus där de gömmer sig under möbler, i skor, bland kläder eller skåp med redskap. Stora exemplar är giftiga för människor, men utgör inte ett dödligt hot. 

”Huntsmanspindlar biter sällan en människa, men om de gör det så är det för att skydda sina barn” säger en australisk expert. 
Men det finns exempel på hur arten ger sig på möss. Jason Wormal från Queensland delade för något år sedan ett inlägg på Facebook där han med sin mobilkamera lyckades fånga hur en enorm Huntsmanspindel bär runt på en mus i ett rejält grepp.

Små Huntsmanspindlar i den andra delen av rummet.

Av de 50 000 spindelarter i världen som vi känner till är omkring 200 arter mer eller mindre giftiga för människor. Här är några av världens giftigaste spindlar:
• Röd änka
• Brun änka
• Rödryggad spindel 
• Svart änka
• Brun eremitspindel
• Brasiliansk vandringsspindel
• Trattminörspindel

En fullvuxen Huntsmanspindel.

Fobin för spindlar anses bero på våra förfäder, som inte kunde urskilja de giftiga spindlarna från de ofarliga och därför aktade sig för alla. På något sätt har rädslan för spindlar förts över till oss via generna eller via uppfostran. 
Dessutom anses arachnofobi vara normalt av många, och därmed kan det bli en inlärd vana. Vissa spindlar är dock farliga, så rädslan är mer rationell på platser där sådana arter förekommer. Men vilken tur att Claudia Domrose i Sydney inte har spindelskräck.