Verklighetens Narcos – se kartellbossens övergivna palats

Det här skulle bli strandhuset som överglänste allt i sin omgivning. Men knarkpengarna tog slut och den mexikanske kartellbossen greps av amerikanska myndigheter. 
Sex år senare håller palatset på att förfalla totalt. 

Någonstans på en amerikansk strandremsa längs mexikanska gulfen står ett stort palats som ett monument över en knarkkungs uppgång och fall. Priset för bygget sägs ha varit 290 miljoner kronor.

Vilken kartellbos som betalade för palatset får vi inte veta, men uppgifter säger att han greps 2016 av amerikanska myndigheter. Det må vara en slump, men i januari det året greps Sinaloakartellens boss Joaquín “El Chapo” Guzmán och fördes till ett amerikanskt fängelse. 

Kan palatset ha beställts av ”El Chapo”? Och bodde han verkligen här? Var det någon annan kartelledare?
Jeremy Newman, som visar upp stället i Youtube-kanalen BigBankz, vill varken berätta vem som bodde i det här palatset, eller var exakt det ligger. Jeremy ger bara en liten ledtråd: platsen är västra Florida, intill mexikanska golfen, med kritvit sand längs den vidsträckta stranden. Kanalens tittare gissar på Okaloosa County, som även kallas Esmeraldkusten.

Kartellbossens hus som kostade 280 miljoner kronor.

– Den som planerade att bo här levde inget medelsvensson-liv. Ryktet säger att det skulle var ett för en kartellboss och hans familj. Huset började byggas år 2000 och är 1200 kvadratmeter stort. Allt skriker lyx även om det mesta är sönderslaget nu, säger Jeremy Newman när han traskar runt i spillrorna av marmorgolv, jacuzzis, fontäner med lejonhuvuden och pooler. 

En stor sal med marmorpelare ekar tom. Men alla som sett Netflix-serien Narcos kan med lite fantasi föreställa sig hur det såg ut här när huset var färdigt runt 2004. Några soffgrupper, tjocka gardiner och allvarliga män i ring som diskuterar kartellaffärer.
– Den öppna spisen i marmor är nog den största jag sett, säger Jeremy. Och marmorpelarna i rummet är enorma. 
Garaget, med infart från två håll, gav plats åt 25 bilar. 

2016 var det slut på festen. Amerikanska myndigheter med försvarsdepartementet i spetsen slog till mot kartelledaren, som åtalades för drogsmuggling, penningtvätt och utpressning. 
Huset bommades igen, men det är oklart om all förstörelse i huset är ett resultat av polisens genomsökningar. 

USA:s utrikesdepartement uppskattar att 90 procent av allt kokain som förs in i USA passerar Mexiko. Colombia är den huvudsakliga kokainproducenten
Den totala förtjänsten av illegala droger sägs vara 150 – 500 miljarder kronor per år. 

Palatset vid havet. Men vilken kartellboss ägde huset?

Mexikanska drogkarteller använder alla medel för att kunna leverera sina varor och tjäna sina pengar. Våldet har under det senaste årtiondet eskalerat när flera av de stora kartelledarna gripits och kartellerna slåss om smuggelvägar.
2017 ledde drogkriget till drygt 30 000 mord, den högsta siffran sedan den mexikanska regeringen började föra statistik under 1990-talet. 

Precis som den colombianske knarkkungen Pablo Escobar var Joaquín “El Chapo” Guzmán våldsam och hade nyskapande idéer för att smuggla narkotikan till USA. 
Han var t ex först med att bygga långa avancerade tunnlar i gränstrakterna mellan Mexiko och USA, och fick på så sätt in enorma mängder kokain i USA. 
Han använde också, som en av de första knarklangarna, specialbyggda miniubåtar för transporten, och började även att smuggla heroin och metamfetamin i stora mängder över hela världen.

Den stora salen med “den största öppna spis jag någonsin sett”.
Huset förfaller sedan den övergavs 2016.
Kritvita sandstränder i västra Florida.

Lästips: Här är lyxiga domedagsbunkern – bara för de superrika