Ultramoderna skånelängan – med “helikopterplatta” för alla bilar

Den ultramoderna skånelängan i Oxie, strax utanför Malmö, har en boyta på 450 kvadrat, inomhuspool och helikopterplatta för alla bilar. 
– Det här hemmet är verkligen ett arkitektoniskt verk, säger mäklaren Marcus Johansson på Svenska Mäklarhuset.

I utkanten av den lilla skånska orten Oxie kan du som ny ägare till det stora huset på Blåbandsvägen 13A köra in din bil på innergården någon meter från dörren. 
Och det finns plats för betydligt fler bilburna gäster. Hela gården är designad som en läckert mönstrad helikopterplatta där ett tiotal fordon kan rymmas. Dessutom finns ett garage integrerat med huset som ger plats åt ytterligare fem bilar.

– Här bildas en privat och insynsskyddad oas. Detta är verkligen ett hem att längta till, i det här arkitektoniska verket saknas inget, säger mäklaren Marcus Johansson.
– Att man bor i den mest pittoreska miljön skapar den där lilla extra känslan av att man uppnått maximal boendepotential. 

Huset från ovan – mönstrade “helikopterplattan” på innergården.

Just nu pågår budgivning sedan priset på huset har sänkts från 23 till 17 miljoner kronor. Det är en 25-procentig rabatt på ett ovanligt lyxboende. 
Hemmet har öppen och ljus planlösning och stora fönster ut mot den skånska slätten. Den enorma takhöjden i vardagsrummet, de raka linjerna och stengolven ger nästan en känsla av lyxigt hollywoodhem.

– På golvet vilar stora mörkgrå klinkerplattor, som inte bara är praktiska utan även ger ett modern känsla längs de sociala ytorna. Och den öppna planlösningen med de stora fönsterpartierna ger ett härligt ljusflöde från både öster och väster, säger mäklaren Marcus Johansson.

Vardagsrum smälter samman med matplatsen, ett specialdesignat kök som har placerats som husets hjärta och har en genomgående design i vitt. Alla integrerade vitvaror och vinkylar är från Siemens. En dubbelugn och dubbla mikrovågsugnar ska snabbt kunna ge mat till minst 16 personer som får plats vid matbordet.
– Stora glaspartier med öppningsmöjligheter suddar ut gränsen mellan ute och inne, konstaterar Marcus Johansson.

Stora fönstren släpper även in massor av ljus i den högra husvingen där den stora inomhuspoolen finns. Ett “året runt-koncept för dig som vill kunna motionssimma även under de kallaste vintermånaderna i ditt alldeles egna hem” står det i bostadsannonsen.

Se annonsen här

Lästips: Jättevillan för 600 miljoner – med 12-bilsgarage och egen miniracebana

Kök och matrum.
Köksö intill matbordet.
Vardagsrummet med rymd och ljus.
Takhöjd! Glasdörrarna suddar ut gränsen mellan ute och inne.
Inomhuspoolen.
Huset vid skånska slätten, strax utanför Oxie.
Gården vid entrén.

Snabbfakta skånelänga

Skånelänga är en skånsk bostadstyp som kännetecknas av särskilda arkitektoniska drag och proportioner, som t ex grunden, stommen, takvinkeln och byggnadens storlek. 
Bredd på husen är ofta på mellan 4,8 och 6 meter. Det var svårt att få tag i längre takbjälkar än så. 
Husets längd var ofta mellan två och fem gånger dess bredd. 
Takvinkeln är mellan 45 och 55 grader för att vatten lätt kan rinna av.
Som taktäckning förekom tidigare nästan uteslutande halmtak, men på senare år har andra material förekommit: asbestcement, papp, plåt och tegel.
Väggrummen kunde fyllas med material som lersten, tegel eller med ett nät av ris eller grenar som blev överstruket med lera, en klinevägg. Väggarna kunde putsas eller kläs med träpanel.