Vill skapa jättestad på havet – plats för 60 000 personer

Den italienska designstudion Lazzarini vill satsa 800 miljarder kronor på att bygga den största konstruktionen någonsin på vatten: en flytande stad för 60 000 personer. 
– Vi kallar farkosten för Pangea efter superkontinenten som fanns på jorden för 200 miljoner år sedan, förklarar Lazzarini.

Är det italienskt storhetsvansinne eller en realistisk plan att bygga en farkost – ”terayacht” – där 60 000 personer kan leva? 
Oavsett vad svaret blir så har den italienska designstudion i Rom fått världens tidningar att skriva om det enorma projektet. 

En farkost formad som en 550 meter lång och 600 meter bred sköldpadda ska glida runt på världshaven. Den största konstruktionen någonsin på vatten där priset för bygget uppskattas till 800 miljarder kronor. 
Om vi tar projektet till svenska mått: hela Växjös invånare får plats på en sköldpadda som kostar lika mycket som en årlig svensk statsbudget. 

Här finns bostäder, parker, shoppingcenter och landningsbana för flyg.

Sköldpaddan ska husera lägenheter, villor och slott. Dessutom hotell, shoppingcenter och parker. Det ska t o m finnas en landningsbana för flyg och helikopterplattor. Farkosten ska drivas av nio elektriska motorer som tillsammans har 16 800 hästkrafter. Solpaneler på taken ska förse staden med energi. 

– Pangea kommer att ha en marschfart på fem knop, och konstruktionens vingar kommer att fånga upp vågkraft så det kommer att vara i princip en helt CO2-neutral transport över världshaven, förklarar Lazzarini.
– Vi kallar farkosten för Pangea efter superkontinenten som fanns på jorden för 200 miljoner år sedan.

Att bygga en terayacht skulle ta åtta år och det finns en annan utmaning: man måste skapa ett varv där farkosten kan byggas.
– En Terayacht kräver ett Tera-varv och en damm som kan hantera ett så ofantligt stort bygge, säger Lazzarini och har skapat ritningar även för ett nytt varv.

Italienarna vill nu sälja virtuella platser på sköldpaddan, där folk kan få se sin framtida bostad och bekanta sig med miljöerna i sin nya flytande stad.

Inne i den flytande staden: lägenheter, villor och t o m slott ska finnas.
Ett gigantiskt varv måste skapas för att kunna bygga Pangea.
Ska flyta runt på världshaven i fem knops fart.
Pangea – en plats där du skulle vilja bo?
Plats för villor med en liten tomt.
Stora solpaneler på taket ska förse Pangea med energi.
Det kommer att ta åtta år att bygga den gigantiska sköldpaddan.
En 550 meter lång och 600 meter bred sköldpadda.
Kostnad: 800 miljarder kronor.
Namnet Pangea kommer efter superkontinenten som fanns på jorden för 200 miljoner år sedan.