Drömlägenheten som ingen vill ha

Hyreslägenheten är stor, nyrenoverad och i en herrgård med anor från 1800-talet.
Men ingen i bostadskön vill bo här. 
–  Det är ett ostabilt och känsligt läge för privata hushåll med anledning av alla ökade kostnader i samhället, säger Mikaela Malmgren, förvaltningsansvarig på Sehlhall Fastigheter.

När Kista gård, strax norr om Stockholm, byggdes på 1800-talet var det bara jordbruksmark och skog i området. Nu ligger herrgården som en liten oas mellan bilvägar, stora kontorshus och jättekomplexet Kista galleria.
I många år var herrgården förfallen och det fanns en stor oro att byggnaderna var bortom räddning. Men Sehlhall Fastigheter ville att det kulturhistoriska värdet behölls och satsade på en rejäl upprustning. 

Huvudbyggnaden är från 1852 och norra flygeln från 1893, båda är blåklassade av Stockholms stadsmuseum, vilket är den högsta klassen och innebär att herrgården är av synnerligen kulturhistoriskt värde.

I den norra flygeln skapades två varsamt renoverade hyresrätter med kakelugnar och fina detaljer från 1800-talet. 
Den ena lägenheten är uthyrd, men grannlägenheten – en sexrummare på 112 kvadrat – har varit  omöjlig att hyra ut. Ingen i bostadskön ville ha den, trots att bostadssituationen i Stockholm är tuffare än någonsin. 

Här finns två nyrustade hyreslägenheter. Den större lägenheten står fortfarande tom.

Lägenheten låg ute på Bostadsförmedlingen i Stockholm som ett korttidskontrakt med en månadshyra på 18 642 kronor. Nu kan den hyras i två år med månadsavgift på 16 500 kronor. Så här står det på Bostadsförmedlingens hemsida:

“Nyrenoverad lägenhet i två plan i gårdshus med anor från 1800-talet. Lägenheten har fönster i tre vädersträck och under våren 2023 kommer en utomhusmiljö ordnas så att bostadshyresgäst har tillgång till en egen liten uteplats att sköta om. Lägenheten har renoverade trägolv och två fungerande kakelugnar.”

– Det är verkligen jättefina lägenheter med otroligt vackra kakelugnar och trägolv som ger en väldigt trevlig känsla. Även de gamla eldstäderna är bevarade. Så vi hoppas att någon snart ska flytta in och känna sig som hemma, säger Mikaela Malmgren, förvaltningsansvarig på Sehlhall, till tidningen Hem&Hyra.

Men hur kan man förklara att alla bostadssökande har nobbat en så fin lägenhet?
– Jag tror att det kan bero på att den är ganska stor, den är på 112 kvadratmeter och som fullt nyrenoverad blir det då en hyra som med fördel bärs av ett flerfamiljhushåll. I dag är det dessutom ett ostabilt och känsligt läge för privata hushåll med anledning av alla ökade kostnader i samhället, säger Mikaela Malmgren till tidningen Hem&Hyra.

Dessutom står det i annonsen att kostnad för hushållsel tillkommer. Det handlar om ytterligare tusenlappar utöver hyran.

Omsorgsfullt renoverad lägenhet med den gamla eldstaden bevarad.
Mönstrat kakel på golvet, en mysig entré i 1800-talshuset.
Topprenoverat badrum.
Vackra fönster och golv.
Fungerande kakelugn.