De har bott i rondellen i 40 år: “Vi vägrar flytta”

Familjen från Wales har levt i en bullrig rondell i 40 år. Men de vägrar att flytta. 
– Vi tänker inte ens på ljudet från bilarna längre och vi slipper ju grannar, säger Clwyd Howatson, 64,och hans fru Anwen, 60. 

I den lilla orten Denbigh i norra Wales finns ett hus som blivit känt som “Howatson Corner”. Där bor Clwyd och Anween Howatson och de har nu blivit ganska berömda för att de står ut med att bo mitt i en rondell med tusentals bilar som snurrar runt varje dag.

När Clwyds föräldrar byggde huset på 60-talet såg platsen annorlunda ut. Då fanns bara en landsväg som låg på behörigt avstånd från den vita villan med fyra sovrum och kök. Men för ungefär 40 år sedan började kommunen med en stor utbyggnad av vägnätet och bestämde att tre landsvägar skulle knytas samman i en rondell runt Howatsons tomt. 

Huset i rondellen. Här har Clwyd och Anween Howatson bott i 40 år.

Clwyds föräldrar hade helt enkelt inte råd att flytta – alla pengar hade plöjts ner i det här huset – så de fick stanna och se hur deras tomt omringades av en rondell.
Rondellen var klar 1980 och vid det laget hade Clwyd tagit över huset. 

Så hur är det att bo i en rondell i 40 år? Clwyd får den frågan ganska ofta och brukar svar:
– Det är inte så farligt. Vi har en fin utsikt över bergen och vi slipper grannar. Vi tänker inte ens på ljudet från bilarna längre. 
–  Det är som att ha vilket hus som helst vid en trafiktät väg, skillnaden är att vägen går runt vårt hus. Det är betydligt bullrigare vid den stora motorvägen A55. Här tvingas i alla fall bilar köra ganska långsamt.

Det finns en annan fördel med att bo på en så unik plats: ”det är en bra start på konversation. Folk vill ju prata om huset”. 
– Nästan alla undrar samma sak: störs vi av alla bilar och känner vi oss inringade? Och svaret är nej på båda frågorna. Vi kommer aldrig flytta härifrån.

Några nackdelar? Efter lång fundering säger Clwyd:
– Vi har en ponny och höns på en markplätt en bit bort. Det är lite jobbigt behöva gå över rondellen för att komma dit. Och det kan vara lite jobbigt att köra ut med sin bil i rusningstrafik. Många trafikanter förväntar sig inte att jag ska svänga ut i rondellen.

Clwyd och Anwen har sju vuxna barn och 12 barnbarn som bor i närheten. Alla vet att det inte är någon mening att prata om flytt längre.
”Den dag Clwyd lämnar huset så är det i en kista” brukar de skoja. 

1980 byggdes en rondell så att huset omringades av bilvägar. Foto: Google Earth
Clwyd Howatson vägrar att flytta från sitt hem, trots att det ligger mitt i en rondell.
“Vi har en fin utsikt över bergen och vi slipper grannar. Vi tänker inte ens på ljudet från bilarna längre. “
Clwyd Howatson.