Dröm om sommar och sol – unika kolonistugan till salu

20 kvadratmeter med stor charmfaktor och oslagbart läge. Nu säljs kolonistugan på Brändaholm, ett av Sveriges vackraste koloniområden. 
Titta in i sommardrömmen för 2,5 miljoner kronor. 

Den lilla holmen Brändaholm är ett av Karlskronas mest kända och besökta turistmål, som ligger cirka tre kilometer från Karlskrona centrum. Det anses också vara ett av Sveriges vackraste koloniområden. 

45 små röda stugor har genom åren fotograferats flitigt och använts vid vykortsproduktioner och är en symbol över vackra Sverige. Man kan ofta se vykort med bara texten ”Sverige/ Sweden/ Schweden/ Suede” med en bild på Brändaholm eller med bild från någon stuga på holmen. 

Kolonistugan till salu ligger vid stranden nere till vänster – egen brygga ingår i köpet.

Nu säljs en av de vackra stugorna. Sjöstugan 50 är 20 kvadratmeter stort och med en tomt som gränsar mot stranden på Brändaholm. Här finns en egen brygga i västerläge i Borgmästarefjärden och en isolerad gäststuga på 15 kvadratmeter.
– Det är inte ofta som stugor säljs på Brändaholm, så det här är ett ganska unikt tillfälle, säger mäklaren Håkan Meldgaard på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sjöstugan ligger ganska insynsskyddad i en välskött trädgård där man kan odla egna frukter och grönsaker – och ta ett dopp från bryggan. Huvudbyggnadens 20 kvadratmeter är väldigt välplanerade. I det lilla allrummet finns plats för matbord och sittgrupp. 

I ett arbetskök kan man laga mat på en spis med spisfläkt, här finns förvaring i över- och underskåp och en utgång till grovkök med diskbänk i rostfritt stål.  Från allrummet kan man kliva upp till två sovrum som har varsitt gavelfönster. 
Men det är ute på tomten man mest vill vara och här finns flera insynsskyddade uteplatser med utsikt över den vackra Borgmästarefjärden. 

Priset för sommardrömmen är 2,5 miljoner kronor. Utöver det tillkommer en kostnad för fastighetsavgift på 2 588 kr och 13 000 kronor i arrende.
Kolonilotten symboliserar numera svensk sommaridyll. Från början var syftet med koloni­trädgårdarna att ge arbetarna bättre livskvalitet och en plats att odla mat på. 

Koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige via Danmark och Tyskland under slutet av 1800-talet, där koloni­trädgårds­rörelsen redan var en etablerad folkrörelse.
Vi kan tacka stockholms­politikern och sjuk­sköterskan Anna Lindhagen, som var drivande med att skapa koloniträdgårdar i Sverige. Hon hade varit i Danmark och sett hur väl de fungerade där. 

Som sjuksköterska var Anna Lindhagen bekymrad över barnens hälsa och hon ville att arbetarna och deras familjer skulle få tillgång till en kolonilott där barnen kunde leka och vistas i friska luften. 
Det var också bra att familjerna kunde odla sin egen mat billigt. Till en början kallade Anna Lindhagen kolonistugorna för ”lusthus” och bad den tidens mest namnkunniga arkitekter att rita stugor.

Se annonsen här 

Vykortsvackra Brändaholm.
Kolonistugan med 20 kvadrats boyta – två sovrum finns på övervåningen.
Sjöstugan 50 på Brändaholm.
Välskött kolonilott med egen brygga.