Prisad som världens finaste ålderdomshem – så är livet i “träkåtorna”

Så här mysigt får japanska pensionärer bo. Ålderdomshemmet är designat som tältkåtor eller tipitält med 100 kvadratmeters boyta och enorm takhöjd.

De här prisvinnande tälten i trämaterial kanske kan inspirera byggbolag att skapa lite roligare och mer fantasifulla ålderdomshem i Sverige. Den japanske arkitekten Issei Suma ville ge seniorer ett lite lyxigare liv. ”Om man har arbetat hårt i 50 år så är man värd njutning och bekvämlighet” har Issei Suma förklarat.

Formen på äldreboendet har inspirerats av de vackra omgivningarna. I distriktet Shizuoka finns nämligen den världsberömda Mount Fuji, det 3 776 meter höga berget som är snöklätt på toppen hela året. Shizuoka kallas även för ”Japans riviera” tack vare de vackra stränderna varit blivit en populär semesterdestination i många år. 

Öppet, ljust och rymligt. Här är ett ålderdomshem som vill ge lite lyx till de boende.

De fem tälthusen i det vackra bergsområdet kallas Jikka – alla har inretts individuellt efter de boendes behov. Men i princip följer husen en grundmall: ett sovrum med plats för två personer, ett matrum och kök, badrum och ett lite mindre förvaringsrum.
Interiören i alla rum består av ljus, putsad betong och vitbetsade träbjälkar. 

Matrummet är placerat i mitten av ”tältrummen” och här får de boende njuta av en enorm rymd med åtta meters takhöjd och högst upp finns glasfönster som släpper in mycket ljus. Total boyta är 100 kvadratmeter. 
Badrummet är också en fantasifull skapelse: en nedsänkt minipool i golvet där man kan ligga och titta ut genom de stora fönstren. Utanför finns en lummig skog.

Integrerat i matrummet finns köket med stor köksö, allt i stålfritt och modernt material. ”Vi vill uppmuntra de boende att bjuda in gäster och umgås under goda middagar” förklarar arkitektfirman. 
De fem husen har redan vunnit massor av priser i arkittekttävlingar och kallats ”världens finaste ålderdomshem”. 

Konceptet har blivit så omtyckt att de fem paren som bor i Jikka-träkåtorna har fått ta emot massor av nyfikna gäster, men de har också fått laga mat i de fina köken och leverera matlådor till andra pensionärer i området.

Träkåtorna kallas Jikka.
Köket med stor köksö och högt i tak.
En nedsänkt mini-pool i golvet och toalett.
Mount Fuji finns i samma distrikt. Husens form har inspirerats av berget.