“Här sitter charmen i väggarna” – 130-åriga timmerhuset till salu

Timmerhuset i Hålsjö, Hälsingland, är varsamt renoverat med respekt för det vackra hantverket och den 130-åriga historien. Men det är inget museum som säljs – här finns alla bekvämligheter. 
– Den ursprungliga charmen sitter i väggarna och åren har satt ett fint patina som man vill behålla, säger mäklaren Mattias Karlsson på Fastighetsbyrån.

Hålsjö är en by som ligger vackert mellan Dellensjöarna i Hälsingland. Det är aningen närmare till Delsbo än till Hudiksvall och på somrarna är det en bygd full med kulturella inslag, t ex de omtalade spelmansstämmorna under juli månad. Dessutom är  kyrkbåtsrodden en populär turistattraktion.

I den här fina bygden har ett timmerhus stått sedan 1890, kallad Sve Johans. För 40 år sedan renoverades huset varsamt till den ursprungliga stilen, med fina trägolv, breda golvtiljor, locktak och både kakelugn och vedspis. 

Huset har en stor tomt.

Nuvarande ägaren av huset berättar om huset:
– Det var två bröder som delade på hemmanet, och 1890 byggde de varsitt hus, som nu ligger granne med varandra på ca 100 meters avstånd. Mitt hus är inte lika förändrat som grannens och har bart timmer och i stort sett den ursprungliga planlösningen kvar. 1986 gjorde jag en varsam renovering och isolerade väggarna inifrån och lade om golven. 

Mäklaren Mattias Karlsson vill också berömma arbetet:
– Det finns ett fåtal hus där den ursprungliga charmen sitter i väggarna och där åren har satt ett fint patina som man vill behålla, säger mäklaren Mattias Karlsson.
– Timmerhuset är inrett för ett modernt boende med alla bekvämligheter och stora möjligheter att utöka den inredda boytan på husets övre våningsplan.

Det är husets inredda boyta på 92 kvadrat man betalar 1,1 miljoner kronor för. Men på husets övervåning finns alltså potential att renovera och få ytterligare 87 kvadratmeter att röra sig på.
Idag är övervåningen finns ett isolerat rum, men även två oinredda rum där timmerväggarna och takbjälkarna blottar sig. Ett av de oinredda rummen har flera fönster mot den stora trädgården på 5 000 kvadratmeter.

– På gården finns en sammanbyggd carport och basturum. Här finns bastu med dubbla aggregat, ett för el och ett för ved. Dessutom toalett, dusch och ett förrum väl avvägt för att kunna inrymma en madrass, säger Mattias Karlsson.
Förutom uppvärmningen i husets eldstäder finns en luftvärmepump. Elkostnaden är beräknad till 26 000 kronor per år. 

Se annonsen här

Ett 130-årigt hus som bevarats väl.
Köket.
Se de vackra timmerväggarna.
Den oinredda övervåningen.
Vardagsrummet.
Köket.
Övervåningen.
Huset ligger nära badplatser i Dellensjöarna.