Sveriges dyraste attefallshus – säljs för 121 000 kr/kvadratmeter

Det må vara ett trångt boende på 19 kvadratmeter, men attefallshuset är bra planerat och ligger i en lugn och lummig stockholmsförort. Så varför har ingen köpt det än?
Troligen beror det på prislappen. Här är Sveriges dyraste bostadslåda för 2,3 miljoner kronor. 

Det har pratats länge om stockholmspriser på bostadsmarknaden, med normalstora villor som ofta har sålts för 15-20 miljoner kronor om de legat på bra adresser. 
Den populära förorten Bromma, strax väster om Stockholm, hade sju av Sveriges tio dyraste gator i fjol. I år har marknaden svalnat en aning och villapriserna här ligger nu på ett snittpris på 60 000 kr/kvadratmeter.

På adressen Rundkyrkoallén 28E, några stenkast från Bromma flygplats, står ett nyproducerat attefallshus med 19 kvadratmeters boyta. Det har legat ute på marknaden ganska länge. Den troliga orsaken att det inte såldes var utgångspriset på 2,5 miljoner kronor, ett kvadratmeterpris på 131 500 kronor. Mer än dubbelt så högt jämfört med snittpriset för villor i Bromma. 

19 kvadratmeter bostad för 2,3 miljoner.

Nu görs ett nytt försök med en sänkning på 200 000 kronor till 2,3 miljoner. 
Det betyder att attefallshuset kostar 121 000 kr/kvadratmeter. Det är fortfarande ett skyhögt kvadratmeterpris. 
”Det charmiga atefallshuset är placerat i lugnt och insynsskyddat läge, med privat stenlagt uteplats och gräsmatta. Det välkomnande entréplanet erbjuder ett fullt utrustat, modernt kök och en social del att inreda med matplats och vardagsrummsmöblemang” skriver mäklaren Nathalie Jensen på Unik fastigheter

För att ta sig till sängen får man klättra uppför en trätrappa till ett loft. “Här ger den avkopplande ytan plats att inreda till ett komplett sovrum med dubbelsäng och tillhörande möbel” skriver Nathalie Jensen.
Badrummet beskrivs också som en ”generös yta” med duschhörna och tvättmaskin.

Attefallshuset erbjuds av bostadsrättsföreningen Brommabyn, som också består av fyra radhus. Förutom 2,3 miljoner ska ägaren av attefallshuset betala en månadsavgift på 1 141 kronor, värmekostnad (genom en frånluftsvärmepump) och elkostnad.
“Bostadsrättshavare tecknar eget avtal med leverantör” förklarar bostadsrättsföreningen.

Den som funderar på att köpa Sveriges dyraste attefallshus måste fråga sig om det här kan vara en långsiktigt bra affär. Får en köpare tillbaka sin investering om två år när marknaden förhoppningsvis stabiliserats? Eller är 2,3 miljoner ett orealistiskt högt pris även mätt med stockholmsmått?

Se annonsen

Rundkyrkoallén 28E i Bromma.
Köket.
Under trappan går man in till badrummet.
Plats för köksbord.
Sängplats på loftet.
Dusch och tvättmaskin.

Fakta Attefallshus

Attefallshusen är bygglovsfria och står över detaljplanen.
Kan uppföras med kök, badrum och åretrunt-standard. Dessa attefallshus går under komplementbostadshus i plan och bygglagen om huset ska användas permanent.
Byggarean får maximalt uppgå till 30 kvadratmeter (från 2020-03-01) för komplementbostadshus och 30 kvadratmeter för komplementbyggnader (från 2020-08-01).
Den högsta utvändiga nockhöjden är 4 meter.
Får byggas utan bygglov om de byggs minst 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen.
Bygget av ett attefallshus måste anmälas till kommunen, även om det inte krävs något bygglov. Det kallas för bygganmälan.
Ett krav för att få bygga ett attefallshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten som är klassificerat som ett en- eller tvåbostadshus.

Den nya byggnadstypen har uppkallats efter Stefan Attefall, som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.