112-åriga jättevillan till superpris: “Som en herrgård”

Det är ett vackert och anrikt hus med 10 rum på totalt 350 kvadratmeter. Men eftersom det står 17 mil från Stockholm är prislappen blygsam.
– Priset är bara 3,5 miljoner och det här är en villa som sällan erbjuds, säger mäklaren Rebecca Norgren på Notar.

Det gamla brukssamhället Fagersta i norra Västmanland levde gott på stålproduktion under hundratals år. Runt sekelskiftet hade orten 1 600 invånare och samhället började växa kraftigt. Det byggdes många fina och pampiga trähus i den allt större centralorten. Villan som nu är till salu på Sans-A-toutvägen står som ett fint minne av ortens välmående tid. 

Och när många äldre hus revs under 1960- och 1970-talen fick den här villan tack och lov stå ifred. Huset må vara 112 år gammalt, men ägarna har lagt ner mycket pengar på renoveringar. Ny bergvärme håller värmekostnader i schack, fasaden målades i fjol,  ny braskamin och skorsten. För sju år sedan totalrenoverades kök och badrum och huset fick tilläggsisolering för tio år sedan.

Villans baksida och den stora tomten.

– Det här är en representativ villa på hela 350 kvm i ett mycket gott skick, konstaterar mäklaren Rebecca Norgren på Notar.
– Det är som att bo i en herrgårdsliknande villa med stor insynsskyddad tomt, det är sällan villor av det här slaget erbjuds.

Här finns plats för en stor familj. Det är totalt tio rum med generös takhöjd och fina detaljer som fiskbensparkett och snedtak på övervåningen. 
På entréplanet står vardagsrum och matsal i fil, och här finns även kök, allrum, stora sovrum och ett helkaklat badrum med bubbelbadkar och dusch.

Husets kanske mest imponerande del är salongen som leder ut till en stor veranda. Tankarna går osökt till en s k punschveranda, ett begrepp som associerar till stora verandor som ofta byggdes i Sverige under 1800-talets senare del. Här skulle man sitta dricka den då populära avecen punsch på somrarna. 
Punschverandorna återfanns regelmässigt på tidens grosshandlarvillor och skärgårdsvillor i schweizerstil. 

– Husets terrass är underbar med vacker utsikt över insynsskyddade och stora tomten på 2500 kvadratmeter, säger Rebecca Norgren.
Ovanför verandan finns dessutom en rejäl balkong att sitta och njuta på under soliga dagar. 

På den stora övervåningen finns tre sovrum, där ett av rummen även har en stor walk-in closet. Förutom allrum och badrum finns en stor tvättstuga. 
Utöver allt detta finns även ett stort dubbelgarage, carport och uppfart med plats för en rejäl bilsamling.
Så visst får man mycket hus för 3,5 miljoner kronor?

Se annonsen här.

Huset och det stora garaget.
Salonger i fil i den pampiga villan.
Ett allrum med biljardbord.
Vardagsrum.
Tvättstuga på övervåningen.
Entrén.
Den stora verandan på husets framsida.
Det nyrenoverade badrummet med stort badkar.
Utgång till verandan.
Köket renoverades för ca sex år sedan.
Stora balkongen på övervåningen.
Ett av de stora sovrummen.
2500 kvadratmeter tomt.
Matrummet.
Garage och carport.