Här byggs två svenska lyxhus för 130 miljoner

De är snart färdigbyggda och blir två av Sveriges pampigaste villor. 
Nu gäller det bara att hitta köpare, för priset är riktigt saftigt: 65 miljoner kronor styck.
“Här råder ingen tvekan, boendet är unikt i sitt slag” skriver bostadsutvecklaren Enåsen Bostäder

Vid Askrikefjärden på Lidingö håller en vacker och kuperad strandtomt på att förvandlas till ett spektakulärt – och dyrt – lyxbygge. Adressen är Jaktstigen, precis ovanför den stora marinan. 
Tomten har stått obebyggd sedan den detaljplanerades för bostadsändamål för snart 50 år sedan. 

– Men nu ska tomten äntligen förädlas med ett boende i högsta klass. Den här högt belägna fastigheten direkt vid vattnet är unik, säger mäklaren Fredrik Brunlid på Gadelius Fastighetsbyrå.
– Naturtomten är kuperad ner mot vattnet och den branta sluttningen förstärker känslan av att vara nära vattnet. 

En av tre terrasser i Lidingövillan. Utsikt över Askrikefjärden.

Läget bidrar förstås till prislappen på 65 miljoner styck för de två husen. Men i det ambitiösa bygget av villorna har inga kostnader sparats. Husets stomme är av sten, fasaden av danskt tegel och puts. Bjälklaget är av betong. Dessutom finns trädetaljer som ribbade träpartier i oljad ek och takterrasserna är hårdträtrall i indonesiskt trä, Bankirai. 

”Fasaderna har fått en gestaltning som både är modern och samtidigt flirtar med områdets fina och gedigna 60-talsarkitektur” skriver bostadsutvecklaren Enåsen Bostäder. 
Varje hus har delats upp i ett antal volymer och genom att förskjuta ”kuberna” sinsemellanhar arkitekterna velat skapa fler möjligheter till utblickar mot den imponerande sjöutsikten i Askrikefjärden. 

“Varje volym landar anpassat i terrängen och de olika taken har takterrasser med panoramavy över fjärden. Förskjutningen på byggnadens volymer skapar också trivsamma gårdsrum samtidigt som skalan bryts ner på den annars väl tilltagna bostaden” skriver Enåsen Bostäder i sitt prospekt.

Och det är gott om terrasser för att njuta av utsikten: två övre terrasser och en terrass på bottenvåningen. Totalt 80 kvadratmeter. 
”På första parkett med utsikt över Askrikefjärden uppförs nu detta boende i absolut    toppklass med en totalyta på 400 kvadratmeter fördelat på sju rum, takterrasser på 80 kvadrat och med alla tänkbara bekvämligheter”. 
Dessutom finns ett poolhus på 20 kvadrat och en infinitypool som är klädd i keramisk sten. 

”Här finns ett utekök från Hälsing Kitchen och skulle vädret slå om kan man enkelt flytta in i poolhuset med en öppen del stor nog för ett långbord”.
”Även från bastun med dess innerglaspartier kan man njuta av den lugnande utsikten”. 
Bastun har klätts i trä och glas för att ge känslan av en lättare paviljong i kontrast mot huvudbyggnaden i puts och tegel. 

När man kliver in i det framtida hemmet för 65 miljoner når man köket och sällskapsytorna med sin enorma rymd och 5,25 meter i takhöjd. “Här råder ingen tvekan, boendet är unikt i sitt slag” skriver mäklaren. 
Från köket leder en trappa ner till de mer privata delarna av bostaden och en trappa leder upp till två stora takterrasser. Takterrasserna förbinds via en häftig hängbro av stål.  
”På det övre planet går fönstren hela vägen ner till golv och på det nedre planet har de en genomgående låg bröstning”.

Master-sovrummet på första våningen har både badrum och dressing room: ”Här har skapats en egen privat oas. Det spatiösa badrummet innehåller ett generöst badkar med tillhörande bänk, dusch och dubbla handfat. Den närmast spaliknande upplevelse som skapas ackompanjeras av den inramade utsikten över fjärden och skogen, självklart utan insyn” står det i lockande prospektet. 

65 miljoner kronor med ett så sjönära läge är faktiskt inget överpris på Lidingö. Bara några kilometer bort finns en 800 kvadratmeter stor strandtomt till salu för 40 miljoner kronor. Tomten står i sydvästläge med en slående vattenutsikt, över Lilla Värtan och Norra Djurgården. Det finns bygglov, men inget hus. 

Se 65-miljonershuset här 

Köket.
De strama linjerna har skapats för att smälta in i bebyggelsen av 60-talshus.
Master-sovrummet med badrum och egen garderob – och en bra utsikt.
Infinitypool och poolhus. Dessutom finns en bastu.
Husen skapats för att få så mycket sjöutsikt som möjligt.
Till höger vardagsrummet med panoramafönster.