100-åriga skolan till fyndpris: ”Här finns många historiska minnen”

Det är ett vackert litet hus med anor, på en vacker trägårdstomt i Småland. Ödebo gamla skola säljs för bara 275 000 kronor. 
– Det här är en dröm för någon som vill bli ny ägare till en äldre större byggnad med mycket historiska minnen, säger mäklaren Dennis Thörnblom på Fastighetsbyrån.

Strax söder om Blomstermåla i östra Småland ligger den lilla byn Ödebo. Här har invånarna genom åren gärna försökt vårda sin gamla historia. Ett par rustade upp den gamla Esso-macken till ett litet museum och här finns även den gamla lanthandeln bevarad med prylar från 50- och 60-talet på hyllorna. 
Nu är en av byns största historiska byggnader till salu: den gamla skolan. 

– Fastigheten som är över 100 år gammal har bl a nyttjats som skola så här finns mycket kunskap och minnen i väggarna. Så passa nu på att bli ny ägare till denna mycket omtalade byggnad som har så många möjligheter, lockar mäklaren Dennis Thörnblom på Fastighetsbyrån.

Ödebo gamla skola till salu för bara 275 000 kronor.

Några exakta kvadratmetermått på skolbyggnaden finns faktiskt inte, yttermåtten är 17 x 7,5 meter. Så det är inget litet hus. 
Entrévåningen består av främst det gamla klassrummet, som på senare tid har fungerat som en samlingslokal för olika arrangemang. 
Parkettgolvet är ganska väl bevarat och takhöjden är 3,4 meter. 

På övervåningen finns en mindre hall med utgång till en balkong, ett kök med äldre inredning och en järnspis. 
– Här finns även flera trevliga utrymmen med fint trägolv och kakelugn, säger Dennis Thörnblom.

En familj som vill flytta hit kan ganska enkelt omvandla övervåningens utrymmen till sovrum. Det finns både gästtoalett och badrum i huset, men ingen tvättstuga. 
Den fina trädgårdstomten är nästan 1700 kvadratmeter. Strax intill finns några grannhus, men i övrigt är det här en lantidyll med skog och ängar inpå husknuten. 

Mäklaren vill dock höja ett litet varningens finger till spekulanter: 
– Fastigheten säljs med friskrivningsklausul. Det innebär att det ställs höga krav på att en köpare ska vara extra noga med att undersöka fastigheten innan man skriver på ett köpekontrakt. 
Dessutom säljs huset i befintligt skick. Ingen ytterligare städning kommer utföras varken invändigt eller utvändigt på fastigheten. 

Se annonsen här

Tomten är ca 1700 kvadratmeter.
Den stora salen på entrévåningen – kan bli ett rejält vardagsrum.
Flera ingångar.
Ett av rummen på övervåningen.
Köket.
Köket.
Rum med kakelugn på övervåningen.
Ett blivande vardagsrum?
Gamla skolfarstun där barnen hängde av sig kläderna.
Ödebo gamla skola.
Vägen till huset.
Huset sett från ängarna.