Riksbankschefen: Så mycket dyrare kan bolånet bli i april

Räkna med att få betala ännu högre räntor för dina bolån framöver. Enligt nya riksbankschefen Erik Thedéen kommer räntan höjas igen i april. 
– Jag tror att vi behöver ha en ordentlig diskussion om skuldsättning och räntebindning och vad vi ska göra mer för att få en sund utveckling framåt, säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju.

På mindre än ett år har bolåneräntan fördubblats – och än har vi inte nått toppen. Sedan i maj förra året har Riksbanken höjt styrräntan från 0 till 3 procent. Nu har en ny riksbankschef efterträtt Stefan Ingves. I ekots lördagsintervju berättar ny chefen Erik Thedéen om sin syn på inflationen och de kommande räntehöjningarna. 

Efter att Erik Thedéen höjde räntan med 0,5 procentenheter till 3 procent har inflationen stigit mer än förväntat både i Sverige och Euroområdet. Nästa justering av styrräntan sker i april och enligt Erik Thedéen kan vi räkna med en höjning på 0,25 till 0,50 procentenheter. 

– Den förväntan står sig väl ganska väl. Den är ju lite allmänt hållen då, men att det blir en höjning och att det blir 25 eller 50. Det sade jag då och det säger jag nu, säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju.

De rörliga listprisräntorna ligger nu omkring fem procent, efter höjningen kan de bli så höga som 5,50 procent. Många får dock rabatt av banken, och kan hamna på en rörlig ränta på 3,50 procent i genomsnitt, efter höjningen är det inte otroligt att snitträntan hamna på omkring 4 procent. Det innebär att ett rörligt bolån på fyra miljoner kronor nu kommer att kosta 13 333 kronor i ränta per månad för ränteavdrag. 

Svenskar har högre lån jämfört med invånare i andra länder, dessutom rörlig ränta i högre utsträckning. Det kan vara en farlig kombination när räntorna stiger snabbt. Erik Thedéen efterlyser nu en debatt om skuldsättning och räntebindning. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt