Skedböjaren Uri Geller säljer sitt lyxpalats – se bilderna 

Han har böjt skedar i 50 år med hjälp av tankekraft – och blivit stenrik. Nu ska magikern Uri Geller sälja sitt lyxpalats utanför London för 95 miljoner kronor.
– Det jag har älskat mest med mitt hem är närheten till floden, det här är den mest magiska delen av Themsen, säger han.

Uri Geller blev känd för en svensk publik när han 1974 visade upp sina krafter i SVT. Han påstod att han hade över­naturliga och mystiska krafter och parad­numret var att få nycklar och skedar att böja sig, till synes med tanke­kraft. 
Geller fick oerhört mycket uppmärk­samhet och skapade termen Geller-effekten – att böja metall utan beröring. Själv hävdade Geller att han hade fått sina para­normala förmågor av utom­jordingar när han var liten. 

Nu har Uri Geller hunnit bli 76 år och det är dags för hans kanske sista trollerinummer – att lyckas sälja sitt palatsliknande hem utanför London för 95 miljoner kronor. Här har han och familjen bott sedan 1986, men nu går flyttlasset till hemlandet Israel där Uri Geller har startat The Uri Geller Museum i Gamla Jaffa, intill Tel Aviv.
– En av sakerna som jag älskat mest med det här hemmet, Sanning Court, är närheten till floden. Genom historien har den här remsan vid Themsen ansetts vara den mest magiska delen, säger han.

Uri Geller – magikern som böjt bestick i 50 år. Nu säljer han sitt palats för 95 miljoner kr.

Platsen heter Sonning On Thames, i Berkshire, och huset byggdes för ca 50 år sedan med  inspiration från forntida grekiska tempel. Men sedan har Geller byggt ut grekpalatset och rört till arkitekturen med en palladiansk stil (efter den italienske arkitekten Andrea Palladios formspråk som vanligen härstammar från perioden 1600-1700).

Inredningen kan betecknas som lyxig och med en mix av stilar. Konstverk och statyer har fyllt de flesta utrymmena. Och förstås – vid entrén står en stor staty som illustrerar Uri Gellers karriär: en stor sked och kniv som korsar varann. 

Det är ett stort hus på närmare 1400 kvadratmeters boyta med ett stort atrium i glas. Idén fick Uri Geller från antikens greker och romare, när ett atrium var familjens egentliga uppehållsrum. Men här finns också ett panoramarum där man kan njuta av utsikten över Themsen. Huset har även inretts med en stor bar som står i centrum av ett festrum. I kanten av huset finns en stor hemmabio och ett gym.

Uri Geller har även kunnat njuta av ett stort arbetsrum, en vinterträdgård, en vinkällare. Och det finns gott om sovrum i huset: nio stycken.
Magikern verkar dessutom vara mån om familjens säkerhet, för huset har även ett s k Panic room – ett säkert rum i hemmet dit man kan fly från angripare. 

En av husets pampiga öppna spisar har skeppats från New York där ett av John Davison Rockefellers hem höll på att rivas. Uri Geller var förutseende nog att rädda den vackra klenoden innan allt förstördes.
– Huset står högt ovanför Themsen, så det finns ingen risk för vattenskador om floden svämmar över på våren. Här kan man bara njuta av utsikten och årstidernas växlingar, förklarar mäklaren Stephen Christie-Miller

Uri Geller har alltså blivit världsberömd för sina skedtrick. Men det finns inga uppgifter om alla hans bestick i köket är böjda. 
Han äger däremot en Cadillac från 1976 prydd med tusentals bitar av böjda bestick som han har fått av kändisar eller som på annat sätt betytt mycket för honom: skedar som tillhört John Lennon och Spice Girls, samt bestick som sådana som Winston Churchill och John F. Kennedy antagligen åt med.

För 12 år sedan fick han ett eget tv-program i Kanal 5, ”Fenomen med Uri Geller”. Lönen var någonstans mellan 2,5 och 3 miljoner kronor, vilket gjorde honom till nummer ett i Sverige på den tiden. 
– Pengar motiverar mig inte. Jag har tillräckligt. Jag ger bort mycket av mina pengar till sjuka barn. Jag har tjänat mina pengar genom att hitta olja och guld åt offshoreindustrin. En av de största oljefyndigheterna i Mexiko hittade jag på 1970-talet. De blev så imponerade att de gjorde mig till mexikansk medborgare, berättade han.

Hallen hemma hos Geller.
Det stora huset med 1400 kvadratmeters boyta. Till vänster syns en gigantisk kniv och gaffel.
En av salongerna.
Uri Geller har blivit 76 år.
Vardagsrum med öppen spis som räddades från ett av Rockefellers hem i New York.
Panoramarummet med utsikt över Themsen.
Köket. Det är oklart om besticken i lådorna är böjda…
Ett stort atrium.
Hemmabio