Dubbeldäckaren blev familjens nya hem: ”Vi sparar 13 000 i månaden”

Familjen tröttnade på allt dyrare levnadskostnader. Den unika lösningen ser du här – de  lämnade huset och flyttade in i en renoverad dubbeldäckarbuss.
– Nu spenderar vi bara 80 kronor om dagen på boende och sparar 13 000 kronor i månaden, säger pappan Conrad Kirk.

Det är inte bara i Sverige som allt blivit dyrare. Även i Storbritannien lider många av höga elpriser, skenande räntor och allt dyrare mat. ”Levnadskostnadskrisen” har debatterats länge och skapat allt djupare sociala klyftor i landet. Men snack leder sällan till något. Det är bättre att göra något åt eländet, tänkte en småbarnsfamilj i södra Yorkshire.

Conrad Kirk, 31, och Nicole McCarthy, 30, är föräldrar till fyra barn; Phoebe, Poppy, Summer och Luna. De är också stolta ägare till två hundar. Familjen betalade nästan 15 000 kronor i månaden i ränta och avgifter på sitt hus i Rotherham, södra Yorkshire. 
Det hade problem att få ihop ekonomin och beslutade för två år sedan att göra något ganska unikt: sälja huset och flytta in i en gammal dubbeldäckarbuss.

Här är videon där du kan se hur dubbeldäckaren förvandlades till ett hem för sex personer.

Familjen köpte dubbeldäckaren för bara 26 000 kronor och spenderade ytterligare 90 000 på att renovera den.
– Vi har betalat månad för månad och använt mycket återvunnet material för att försöka spara pengar, berättar Conrad för tidningen Mirror.

Det började som ett semesterprojekt, ett test i någon månad för att se hur alla skulle trivas i det ganska trånga utrymmet. Då bodde alla lite provisoriskt på madrasser och det var sparsamt med möbler. 
– Men när vi insåg hur mycket vi  kunde spara i längden så började vi renovera dubbeldäckaren och skapa ett riktigt hem, säger Conrad.

Med hjälp av instruktioner från vänner och YouTube-videor slet Conrad ut allt ur bussen och byggde den från “taket och nedåt”. Och det är inte bara Conrad som lagt ner ett hårt arbete. ”Mina barn har hjälpt till och tyckt att det varit roligt”. Dottern Phoebe kan numera kapa ved och använda ett måttband medan Poppy blivit en mästare på att dra elkablar. 
Sedan länge har man på Instagram kunnat följa dubbeldäckarens förvandling från en skotfärdig buss till ett funktionellt, rullande hem. Och familjen lägger ofta ut glada bilder.

Bussen har en dubbelsäng för föräldrarna på nedervåningen och där finns även vardagsrummet. På övervåningen har finns de fyra våningssängarna till barnen, ett fungerande badrum med dusch, badkar och toalett samt ett stort kök. 
– Nu kostar bussen oss 130 kronor per dag på vintern, när vi kör generatorn en timme om dagen och det inte finns tillräckligt med solenergi. På sommaren är kostnaden 75 kronor om dagen, berättar Conrad. 

Familjen sparar nu ca 13 000 kronor i månaden på sin nya livsstil.
– Jag tror att vi kommer att bo i dubbeldäckaren i ett par år medan vi sparar pengar för att köpa lite mark och bygga något så småningom, gissar Conrad. 
Planen är då att bygga ett hus av gamla fraktcontainrar. 

T v den renoverade bussen – t h när renoveringen var igång.
De fyra barnen har nu fått egna sängar i bussen. Bild t h visar renoveringsarbetet.
Busshemmet rullar på vägarna.
De fyra barnen framför sitt hem – dubbeldäckaren.