Säljer svenska paradisvillan på unika strandläget

Huvudbyggnaden är från 1880 och den tillhörande röda timmerstugan är 180 år äldre.  Nu säljs hela den paradisliknande sjötomten i Saltsjöbaden för 33 miljoner kronor.
”Det är en unik sjötomt med gårdsliknande boende” skriver mäklaren Residence Christie´s
.

Det är sällan ett sånt här objekt kommer ut på den öppna marknaden. Och det är minsann inte vilka hus som helst som nu ska säljas. 
Genom åren har tusentals båtresande svenskar nästan kunnat titta in i den ljusa trävillan vid vattnet, för fastigheten ligger vid Stäkets trångaste passage, mellan Lännerstasundet och Baggenstäket i Saltsjöbaden.
På bara några meters avstånd ner till vattnet har huset stått sedan 1880, men ser fräschare ut än någonsin. För det är mycket kärlek och renovering som ägarna har lagt på sitt historiska hem.

“De nuvarande ägarna har pietetsfullt renoverat fastigheten samtidigt som den gamla charmen har bevarats med t ex kakelugn i hallen, kalkstensplattor framför spisen i köket och handblåsta fönster” skriver mäklaren som fått uppdraget att sälja den 260 kvadratmeter stora villan (sex rum och kök) på den otroliga strandtomten.

En inglasad veranda har blivit husets hjärta, ett generöst allrum med vackra fönster med ett vackert ljus. Och här kan man sitta på somrarna och följa den täta båttrafiken bara några meter bort i kanalen. Verandan byggdes samtidigt som en ny källare med bastu, relax och tvättstuga inreddes. 

Bilderna avslöjar att det nya smälter in perfekt med de 140-åriga detaljerna. Inredningen är ljus tack vare de vita träpanelerna i innertaket och de vitmålade golvbräderna. Men här och var finns gråa marmorgolv. Även köket har fått en smakfull uppgradering som passar det historiska huset. 

Men huvudbyggnaden är inte det enda som ingår i köpet för 33 miljoner kronor. Strax intill står en röd timmerstuga med en fantastisk historia. Stugan var nämligen en gång gamla Stäkets krog där svenska soldater en gång förskansade sig under ”Slaget vid Stäket” 1719 mot ryssarna. 
I dag har den den charmiga och renoverade krogen förvandlats till ett gästhus på ca 90 kvadratmeter. 

“Trädgården är kärleksfullt anlagd med grusgångar och lång strandlinje samt vackra storslagna ekar, kastanjer och pilar. För den odlingsintresserade finns en härlig köksträdgård och dignande fruktträd” skriver mäklaren.

Snabbfakta Slaget vid Stäket

Slaget vid Stäket i Stockholms skärgård var ett slag under det Stora nordiska kriget, ett led i rysshärjningarna längs svenska östersjökusten. 
I juli 1719 siktades en rysk flottavdelning på Baggensfjärden, men sedan ryssarna bränt Boo gård, seglade de åter ut. Därefter började svenskarna att försvara sig under ledning av fortifikationsöversten Baltzar von Dahlheim. 

Vid Knapens hål sänktes några stenlastade skutor, och vid Stäkets krog skapades inre försänkningar: stora grova bommar lades tvärs över sundet och kanoner placerades längs stranden.

Utgången av slaget var oklar. Båda sidor utropade sig som segrare. Ryssarna avbröt efter slaget sina försök att närma sig staden. Flottenheten var för liten för att utgöra en egentlig invasionsstyrka, och angreppet var nog snarare avsett som ett led i den allmänna terrorkampanjen.

Svenskarna avlossade över 17 000 skott, 30 man stupade och 71 blev sårade. De stupade svenska soldaterna begravdes troligen på Boo gamla kyrkogård som ännu finns kvar på Skogsöns östra udde. 

De ryska förlusterna är svårbedömda, men bör ha varit cirka 400 till 500 man.
Båda sidor utropade sig som segrare. Ryssarna avbröt efter slaget sina försök att närma sig staden.