I juni väntas boräntan att höjas med 0,25 procent. Men det stannar inte där. De svenska hushållen måste förbereda sig för en svår period framöver.
– Det väntar ytterligare ett tufft år för hushållen, uppger privatekonomen Arturo Arques till Hemnytt.
Den höga inflationen som började för ett år sedan har bitit sig fast på ett sätt som man inte har kunnat förutse, enligt privatekonomen Arturo Arques.
– Det har visat sig att inflationen var segare än vad man någonsin hade kunnat ana. Men de senaste mätningarna visar att inflationstakten är påväg ned, säger han till Hemnytt.
Det finns många orsaker till den svängiga ränteutvecklingen. Pandemin, kriget i Ukraina och flaskhalsar är några förklaringar till de oväntade förändringarna.
– Minskad efterfrågan av varor och minskat utbud leder till att saker och ting blir dyrare. Samtidigt kräver lantbrukarna högre ersättning på grund av ökade energikostnader samt brist på spannmål och konstgödsel. Det driver upp priserna, förklarar privatekonomen och fortsätter:
– Det finns otaliga förklaringar till varför inflationen har gått upp på så kort tid. Men ytterligare en bidragande faktor som ofta glöms bort är att företagen länge har hållit sina priser för låga på grund av att regeringen har hållit nere räntorna.
Effekten är att företagen nu ser sin chans att kunna kompensera för de höjda kostnadsökningarna som de länge har utsatts för.
– Företagen passar då på att höja sina priser för att komma ikapp med prissättningen som varorna egentligen ska ha, förklarar Arturo Arques.
Läs mer: Ny prognos: Så ändras bostadspriserna
Lånen har blivit allt dyrare, el och fastighetskostnader har ökat kraftigt – och nu blir även fastighetsägarna tvungna att ryta ifrån och ta tag i problemet.
– Det innebär bland annat att de måste höja hyrorna för att täcka den höga kostnadsökningen.
Men det finns ingen som är vinnare i det här loppet, enligt Arturo Arques.
– Ingen gynnas i det här, pratar vi hushåll är alla förlorare. Bor du i till exempel Skåne på landet åker du på dyra drivkostnader för att du måste ha ett fordon och betala för bränsle. Eller har du en stor familj med tonåringar som äter mycket blir det ökade matkostnader, säger han och fortsätter:
– Jag skulle gissa på att en vanlig familj tappar i genomsnitt mellan 5000-6000 kronor i månaden på grund av det här.
Vissa hushåll drabbas givetvis mer än andra, men enligt Arturo Arques drabbar det mer eller mindre alla hushåll.
– Jag har aldrig varit med om att så många människor har drabbats av en räntekris samtidigt på detta sätt. Alla hushåll behöver göra en omprioritering av sin privatekonomi i detta läge.
Även om de allra flesta människor har pengar att röra sig med så att de klarar sig, kan omställningen vara en enorm påfrestelse för många.
– Det kan handla om att man inte längre unnar sig den där koppen kaffe på Espresso House, inte går på bio eller struntar i att åka på semester.
Läs mer: Skräckindex på topp för bostadsaffärer
Det kommer att ta många, många år innan hushållens ekonomi kommer att bli återställd.
– Det är svårt att säga när det kommer att hända, men en sak är säker: det kommer inte att ske om ett eller två år. Det kommer att ta flera år, kanske upp till tio år innan det blir som vanligt igen, säger Arturo Arques.
Den svenska kronan är rekordsvag och bidrar till att inflationen stiger mer.
– Kortfattat skulle man kunna beskriva det som att på grund styrräntan påverkar marknadsräntorna vilket i sin tur leder till att bolåneräntorna stiger. Riksbankens målsättning är att få inflationstakten att öka 2 procent per år för att kunna stabilisera prisutvecklingen, säger han.
Enligt prognoser kommer Riksbanken att höja styrräntan i juni med 0,25 procentenheter – från 3,5 procent till 3,75 procent.
– Risken är att den stigande styrräntan kommer att driva upp bolåneräntan. Så hushållen bör räkna med ungefär den räntehöjningen, förklarar Arturo Arques.
Huruvida vi någonsin kommer att kunna få tillbaka boräntan på 1 procent är ytterst tveksamt, enligt Arturo.
– Det kommer sannolikt inte att ske under en överskådlig tid. Dessutom är det inte önskvärt med en så låg ränta. Detta var en unik period och ingen normalränta för hushållen. Ur ett långsiktigt perspektiv är det inte bra med så låg ränta, för det leder till att lånen och skulderna drivs upp i hemmen.
Trots att mycket indikerar på att inflationstakten är påväg nedåt finns det oro för att många hushåll kommer att drabbas hårt av ännu högre ränta i höst. I september förväntas den rörliga räntan att toppa på mellan 4,5-5 procent.
– Hushållen bör inställa sig på en förlorad köpkraft och att det väntar ytterligare ett tufft år för dem, uppger han.
Läs mer:
- Enorm löneökning för polisaspiranter: “Mycket välkommet”
- Plastpåsar fortfarande dyra – trots slopad skatt
- Facket om Northvolts akuta krisåtgärd
- Här öppnar Lidl ny butik
- Tesla sämst i test: Flest fel av 111 bilar