Rybergs charkuteri har försatts i konkurs och personalen kommer sägas upp. Företaget som vunnit chark-SM och är kända för produkter som Lysekilare, Fjällbackare och Uddevallare.
– Det började på riktigt med ökade energipriser för ett par år sedan. Det är väldigt energiintensivt bolag med stora maskiner, stora kylar och frysar. Sen inflationen med prisökningarna som skett i samhället har även lett till ett ändrat köpbeteende hos konsumenterna, säger Staffan Karnå konkursförvaltare för företaget till Bohuslänningen.
Rybergs har funnits sedan 1895 och har fortfarande flera produkter med lokala anknytningar. I samband med företagets konkurs utsågs advokaten Staffan Karnå till konkursförvaltare. Under veckan har han varit på plats hos företaget för att informera och samla egen information om företaget.
– Primärt är det personal och lönefrågor man har hanterat. De anställda ska ha lön nästa vecka, de har fått information om hur det går till och vad som händer där, säger Staffan Karnå till Bohusläningen.
Trots att företaget var ett av d e få som gick bra under pandemin med en stor ökad försäljning under 2020 vände det snabbt. 2022 gick bolaget 1.9 miljoner kronor i förlust och resultatet för 2023 är inte heller klart då bokslutet inte reviderats än.
– Företagets ledning har redovisat för mig att man har gjort ett antal åtgärder för att slimma kostymen mot de här förändringarna i omvärlden. Att med olika besparingar få ner kostnader, säger han till Bohuslänningen.
Trots konkursen är inte allt hopp ute för Rybergs. Färdiga produkter som finns i bolaget kommer köras ut i butiker, samtidigt som råvarulagret kommer göra att verksamheten kan drivas vidare. Produktionen uppskattas kunna hålla på i ett antal månader medan Staffan Karnå, då kommer leta efter någon som kan ta över charkuteriet och driva verksamheten.
– Vi har identifierat ett antal företag som vi kommer att kontakta. Bästa möjliga lösningen är att hitta nån som vill fortsätta produktionen på plats. Det kanske finns nån som vill köpa varumärken och recept och förlägga tillverkningen nån annan stans men det är inte förstahandsvalet. Det är inte önskvärt nu i alla fall, säger han till Bohuslänningen.
William Karlsson bevakar ekonomi, teknik och motor och är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.