Ugnsomelett är en proteinrik rätt som är väldigt enkel att göra. Smaksätt med dina favoritgrönsaker, och kanske lite kött, och servera tillsammans med en fräsch sallad, så har du en hälsosam lunch som håller dig mätt hela dagen.
Om du vill ha praktiska portionsomeletter som du kan äta på språng eller värma upp snabbt, kan du göra ugnsomeletten i muffinsformar. Du kan också göra en stor sats i en långpanna och sedan dela upp den i lagom stora bitar som du förvarar i portionsförpackningar. Om du föredrar att steka din omelett i stekpanna har vi också recept på det. Rätten är väldigt enkel att göra och lagar sig själv i ugnen.
Recept Ugnsomelett
Tidsåtgång: 40 minuter
Svårighetsgrad: 1 av 5
Antal: 4 portioner
Redskap: Ugnssäker form, skål, visp
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl riven ost
Salt och peppar
Smör
Tillbehör: Sallad, bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar i en skål.
- Smörj en ugnssäker form med smör och häll i smeten. Strö över osten jämnt över ytan.
- Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills omeletten är fast och gyllenbrun.
- Servera ugnsomeletten tillsammans med dina valda tillbehör och njut!
Tips:
För att göra ugnsomeletten mer smakrik och varierande kan du blanda i hackade grönsaker som paprika, tomat eller spenat i smeten. Tärnat fläsk är också gott att ha i. Välj fyllning efter tycke och tillgång. Bacon, spenat, tomat, fetaost eller champinjoner är några exempel på vad du kan använda.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se