Jordgubbar med grädde, färsk frukt, och grillat kött, det är några av de saker som svenskarna uppskattar att äta mest under sommaren, enligt en ny undersökning. Husmorsklassiker så som köttbullar och falukorv väljs däremot bort. Här kommer listan över svenskarnas matfavoriter under sommaren.
I undersökningen tillfrågades totalt 1045 personer i åldrarna 18-79 år om deras favoritmat under sommaren. Av svaren framkom att jordgubbar med grädde är mest uppskattat (56%), tätt följt av färskpotatis (55%) och grillat kött eller fisk (54%). Även färska frukter såsom Färska frukter såsom rabarber, äpplen, päron och plommon är också mycket populära (40%). Längst ner på listan hamnar förvånandsvärt pannkakor med sylt och grädde (12%) och korv med bröd (12%). Även köttbullar (6%), falukorv (3%) och surströmming (3%) ratas i högre grad.
Ålderskategorin, 18-29 år, föredrog jordgubbar med grädde (61%) och grillat (59%) i högre grad, medan de över 65 år kände starkare för färskpotatisen (57%). Ser man till skillnader mellan män och kvinnor gick att utläsa att kvinnor exempelvis hade en starkare preferens för färska primörer (41%) och färsk frukt (48%) jämfört med män (21% respektive 31%). Fler män föredrar istället sill (26%) och varmkorv (15%) jämfört med kvinnor, (18% respektive 8%).
Svenskarnas matfavoriter i sommar
Jordgubbar med grädde: 56%
Färskpotatis: 55%
Grillat (kött eller fisk): 54%
Färsk frukt, såsom svenska rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%
Färska primörer: 31%
Räkmacka: 29%
Sill: 22%
Kräftor: 20%
Smörstekt fisk: 17%
Sallad: 17%
Gravad lax: 14%
Smörgåstårta: 14%
Pannkakor med grädde och sylt: 12%
Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
Kallskuret: 10%
Köttbullar: 6%
Surströmming: 5%
Stekt falukorv: 3%
Vet ej/ingen: 5%
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se