Undrar du hur du gillar din köttbit till perfektion? I en intervju med DI ger stjärnkocken Johan Jureskog sina bästa tips på hur man bör och inte bör tillaga sommarens grillmat.
– Laga aldrig mat från grunden med…, berättar Johan Jurekog till DI.
Johan Jureskog är kock och restaurangägare med lång erfarenhet av att laga till kött. För en intervju med DI bjöd han in DI-reportern till sitt sommarställe i Stockholms skärgård. Under intervjun visar Jureskog hur han grillar, samtidigt som han ger han sina bästa tips på hur man får till den perfekta köttbiten på grillen.
– Jag grillar köttet stenhårt till 35 grader innertemperatur. Sedan får det vila i tio minuter, det är jätteviktigt. Då kommer temperaturen långsamt att stiga till 48–50 grader. När alla säger ’nu äter vi!’, tar fram gratängen och häller upp vinet, då grillar jag köttet 30 sekunder till på varje sida. Då får köttet en ny, fräsch, krispig grillyta som inte kommer påverka rödheten på köttet, säger Johan Jureskog till DI.
Jureskog tipsar också om att man bör undvika att låta köttet stå framme innan grillning för att undvika övergrillning. Även att man kan värma tallrikarna i ugnen innan maten för en trevligare matupplevelse. En sak som han visar sig ha starka åsikter om, är användningen av flingsalt i matlagning. Det är någonting som han själv starkt avråder ifrån.
– Flingsalt ska man inte laga mat med. Det är lätt hänt att man översaltar. Jag har inte ens peppar på köttet från början, då gnider jag bara in köttet med finsalt. När köttet är färdiggrillat har jag på lite nymalen peppar, vit- eller svart är en smaksak, och så lite flingsalt på toppen. Men laga aldrig mat från grunden med flingsalt, säger Jureskog.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se