Så kan kärnbränsle återvinnas om och om igen

Nu påbörjas den största svenska satsningen någonsin på nästa generations kärnkraft. Den nya grönare kärnkraftsteknologinska unna återvinna kärnbränslet – om och om igen, det rapporterar EFN Ekonomikanalen.

Med den fjärde generationens kärnkraft hoppas forskarna kunna producera stora mängder energi, samtidigt som det genererar betydligt mycket mindre avfall och drastiskt minskar  behovet av nytt uran. Den nya generationens kärnkraftsteknologi stavas: återvinning. 

Koordinatorn för satsningen, Christian Ekberg, är professor inom kärnkemi och industriell materialåtervinning vid Chalmers i Göteborg. Han menar att man genom återvinning, kan använda befintligt uran för att kunna producera lika mycket kärnkraftsel som vi gör idag, under minst 5000 år framöver.
– Återvinning är fjärde generationens kärnkraft. Det är att vi återvinner det bränsle som en gång har används och återvinner det om och om och om igen, och ökar då utnyttjande graden dramatiskt, säger Christian Ekberg till EFN Ekonomikanalen.

Spela klippet för att få veta mer om den största svenska satsningen någonsin på nästa generations kärnkraft.