Europas största vätgasfabrik är igång i Norge

Nu har vårt grannland Europas största vätgasfabrik. I Norska Herøya produceras numera förnybar vätgas i en 24 megawatt stor elektrolysfabrik.
– Detta är ett banbrytande projekt, säger Yaras VD Svein Thore Holsether.

I Herøya, två timmar sydväst om Oslo, har Europas största vätgasfabrik precis öppnat. Med en kapacitet på 24 megawatt producerar fabriken över tio ton vätgas dagligen genom en process som använder förnybar elektricitet och elektrolys. Processen i den nya fabriken innebär att vätgasen behandlas och separeras från vatten innan den kyls ned till under 15 grader och skickas vidare till att bli ammoniak.

Planen är att vätgasen ska ersätta naturgas i produktionen av över 20 tusen ton förnybar ammoniak årligen. Den ska i sin tur användas för att producera över 60 tusen ton av gödseljätten Yaras gödningsmedel eller som ett hållbart alternativt bränsle för fraktfartyg. Den första leveransen från fabriken har redan gått till svenska Lantmännen.

Yaras VD, Svein Tore Holsether, påpekar dock att det blir svårt att utöka fabriken inom en snar framtid, även om målet är att omvandla alla Yaras anläggningar i Herøya.
– Vi har nått gränsen för vad vi tekniskt kan göra för att ansluta detta till ammoniakfabriken, säger han till Bloomberg.